Het merendeel van de AEX-bedrijven (65 procent) heeft in 2012 zijn prestaties ten opzichte van het voorgaande jaar opgeschroefd. Het is voor het eerst sinds 2008 dat er een verbetering optreedt.  

Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Accenture. Toch blijven de prestaties van AEX-bedrijven nog altijd achter bij het gemiddelde van hun internationale concurrenten. 

“De AEX-bedrijven presteren al sinds de crisis onder gemiddeld op zowel huidige prestaties als toekomstige positionering. Maar recente resultaten zorgen nu voor hogere verwachtingen van investeerders. En dat creëert een goede uitgangspositie voor de toekomst”, aldus Accenture.

De verbetering is voor het grootste deel te schrijven aan een relatief sterke omzetgroei in 2012. Terwijl AEX-fondsen hun omzetgroei gemiddeld zagen toenemen van 1,7 procent in 2011 tot 6,5 procent in 2012, werd internationaal gezien juist een daling van de omzetgroei opgetekend van 12,4 procent naar 5,4 procent.

Ook de aandeelhouderswaarde steeg aanzienlijk, met 22,6 procent in 2012. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan hogere verwachtingen van analisten. De hogere aandeelhouderswaarde, die tot uitdrukking komt in beurswaarde en dividend, wordt slechts deels onderbouwd door de omzet- en winstcijfers.

Maandag bleek uit een analyse van het Financieele Dagblad dat de winstmarges van Nederlandse beursfondsen in het eerste kwartaal van dit jaar lager uitvallen dan een jaar geleden. De gemiddelde omzet nam met vijf procent af. Wel zette de helft van de bedrijven nog een omzetgroei in de boeken.