De beurs in Tokio deed dinsdag een stapje terug. Beleggers kwamen even op adem nadat de Japanse beurs een dag eerder op het hoogste niveau sinds december 2007 eindigde.

Ook sterkte de Japanse yen wat aan na de recente verzwakking ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Nikkei sloot 0,2 procent in de min op 14.758,42 punten.

De daling van de Japanse munt werd aangegrepen om her en der wat winsten te nemen onder de sterk gestegen Japanse exporteurs.

Bedrijven als robotmaker Fanuc, bandenfabrikant Bridgestone en cameramaker Nikon verloren daardoor wat terrein. Horlogemaker Citizen was een opvallende winnaar, het bedrijf verwacht in het lopende boekjaar weer winstgevend te zijn.

De andere belangrijke aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten een gemengd beeld zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,2 procent lager en de All Ordinaries in Sydney steeg 0,2 procent.

De Kospi in Seoul klom 1 procent. De Zuid-Koreaanse exportbedrijven, die hun concurrentiepositie zagen verzwakken door de goedkopere Japanse yen, profiteerden van de stijging van de Japanse munt.