De Europese beurzen sloten dinsdag, na een kleine adempauze op maandag, opnieuw met winst.

Positieve bewegingen op Wall Street gaven steun aan de koersen, die eerder wat werden gedrukt door tegenvallende berichten over het economische vertrouwen in Duitsland.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,7 procent hoger op 363,69 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 546,94 punten. De CAC 40-index in Parijs kreeg er 0,5 procent bij. De DAX in Frankfurt en de FTSE in Londen sloten respectievelijk 0,7 en 0,8 procent hoger.

Uit cijfers van het onderzoeksinstituut ZEW bleek dat het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie in mei op nagenoeg hetzelfde peil is gebleven als een maand eerder. Economen rekenden in doorsnee op een toename.

Nokia

In Helsinki leverde Nokia ruim 5 procent in na de introductie van de nieuwe smartphone Lumia 925. Beleggers verwachten niet dat het nieuwe topmodel een einde zal maken aan het afnemende marktaandeel van de Finse mobieltjesmaker.

EADS won in Parijs ruim 3 procent. Het moederbedrijf van vliegtuigfabrikant Airbus is sterk aan 2013 begonnen. Dat is vooral te danken aan de levering van civiele vliegtuigen en een stabiele omzet bij de militaire tak.

Frankfurt

In Frankfurt zakte Commerzbank 5,5 procent. De Duitse bank gaat aandelen uitgeven om circa 2,5 miljard euro aan nieuw kapitaal te vergaren. Dat geld is bedoeld om ontvangen steun af te lossen. De uitgifteprijs bedraagt 4,50 euro per stuk. Dat is minder dan de helft van de slotkoers op maandag.

In de AEX ging telecomconcern KPN aan kop met een winst van 6,2 procent. Bierbrouwer Heineken klom 1,7 procent. De staalbedrijven Aperam en ArcelorMittal stonden onderaan met minnen van resepectievelijk 1,7 en 0,4 procent.

Van Lanschot

Op de lokale markt klom Van Lanschot ruim 6 procent. Beleggers waren tevreden over de nieuwe strategische plannen die de bank presenteerde. Van Lanschot liet daarbij weten dit jaar en volgend jaar in totaal 250 extra banen te schrappen.

De euro was 1,2970 dollar waard, tegen 1,2975 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde een fractie tot 95,12 dollar per vat. Brentolie was met 102,90 dollar per vat 0,1 procent duurder dan aan het begin van de dag.