Het Indiase staalbedrijf Tata Steel schrijft 1,6 miljard dollar (1,2 miljard euro) af op zijn Europese activiteiten. Dat meldde het bedrijf maandag.

Volgens Tata is de afschrijving het gevolg van de slechte economische omstandigheden in Europa. De vraag naar staal is in Europa afgelopen jaar opnieuw met bijna 8 procent gedaald en ligt nu zo'n 30 procent lager dan voor het uitbreken van de financiële crisis in 2007, aldus het bedrijf. Tata verwacht niet dat die situatie de komende tijd verbetert.

Tata verkreeg zijn Europese activiteiten in 2008 voor 13 miljard dollar door de overname van het Brits-Nederlandse Corus. Daardoor werd het de eigenaar van de vroegere Hoogovens in IJmuiden en van British Steel.

Speculaties

Volgens de Britse krant Financial Times kan de afschrijving zorgen voor nieuwe speculaties over een mogelijke verkoop van diverse Europese bezittingen van Tata. Daarbij zou het gaan om activiteiten in Groot-Brittannië. Volgens ingewijden wil Tata het Nederlandse dochterbedrijf in eigen hand houden.

De afschrijving van Tata volgt op die van de Duitse branchegenoot ThyssenKrupp. Die schreef eind vorig jaar 3,6 miljard dollar af, ook vanwege de chronische overcapaciteit op de Europese markt.