De beurs in Tokio is maandag opnieuw hoger geëindigd. 

De verbeterde winstvooruitzichten van Japanse bedrijven door de aanhoudende verzwakking van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar bleef zorgen voor koopbereidheid onder beleggers. De Nikkei sloot 1,2 procent in de plus op 15.118,49 punten.

De Amerikaanse dollar was voor het eerst sinds oktober 2008 meer dan 102 yen waard nadat kritiek op het Japanse monetaire beleid om de yen te verzwakken uitbleef tijdens de G7-bijeenkomst afgelopen weekeinde. Vooral de Japanse exporteurs, die hun concurrentiepositie en winstgevendheid zien verbeteren door de goedkopere Japanse munt, stonden in de belangstelling.

Elektronicaconcern Panasonic en automaker Nissan stegen respectievelijk 7,6 en 4,5 procent. Beide bedrijven gaven een sterke winstverwachting af bij de publicatie van de jaarcijfers. Sharp won 12,4 procent. Volgens de zakenkrant Nikkei gaat de tv-maker zijn Europese activiteiten reorganiseren.

Elders in het Verre Oosten lieten de aandelenmarkten een gemengd beeld zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 1,1 procent lager en de All Ordinaries in Sydney daalde 0,1 procent. De Kospi in Seoul ging 0,2 procent vooruit.