De Europese beurzen zijn de nieuwe handelsweek rustig begonnen. Beleggers maakten maandag een pas op de plaats na de sterke opmars van vorige week.

Aandelen van luchtvaartmaatschappijen gingen wel in de verkoop, vanwege de ontdekking van een nieuwe variant van het SARS-virus.

In Amsterdam sloot de AEX-index nagenoeg onveranderd op 361,12 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 544,71 punten. De beurs in Parijs leverde 0,2 procent in.

De DAX-index in Frankfurt eindigde net als de AEX op hetzelfde peil als vrijdag. Londen won 0,1 procent.

SARS

Europese luchtvaartmaatschappijen vielen door de ontdekking van een nieuwe variant van het SARS-virus uit de gratie bij beleggers. Volgens analisten zou een wijdverbreide uitbraak van het nieuwe virus op korte termijn de vraag naar vliegreizen sterk kunnen drukken.

In de AEX was Air France-KLM de sterkste daler met een verlies van 4 procent. In Londen werd IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, bijna 2 procent minder waard. Lufthansa verloor in Frankfurt ruim 2 procent.

Randstad

Uitzender Randstad boekte met een plus van 2,4 procent de grootste winst in de AEX. Heineken werd 0,8 procent meer waard. De bierbrouwer heeft een joint venture gesloten met de lokale brouwer ABC (Alliance Brewery Company) om zijn bieren te gaan produceren en verkopen in Myanmar, het vroegere Birma.

Onder de kleinere fondsen won ICT Automatisering meer dan 8 procent. De automatiseerder heeft een partnerschap gesloten met Siemens, waardoor het bedrijf kan optreden als dienstverlener voor een softwaresysteem van het Duitse industriële conglomeraat.

Roto Smeets

Drukkerij Roto Smeets klom zonder direct aanwijsbare reden bijna 22 procent, tot 7,49 euro. Het bedrijf publiceert woensdag de resultaten van het eerste kwartaal.

In Frankfurt zakte Commerzbank bijna 5 procent. De op een na grootste bank van Duitsland gaat volgens de krant Handelsblatt deze week nieuwe aandelen in de markt zetten, als onderdeel van een kapitaalverhoging van 2,5 miljard euro.

Lonmin

Lonmin steeg in Londen bijna 3 procent. De op twee na grootste producent van platina behaalde in het eerste halfjaar van zijn boekjaar, dat loopt tot eind maart, meer winst dan een jaar eerder.

Lonmin herstelde daarmee enigszins van een zwaar jaar met langdurige werkonderbrekingen. Die begonnen na een bloedig treffen tussen politie en mijnwerkers van het bedrijf in Zuid-Afrika.

Euro

De euro was maandag aan het einde van de middag 1,2975 dollar waard, tegen 1,2955 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 94,92 dollar per vat. Brentolie werd ook ruim 1 procent goedkoper, op 102,73 dollar per vat.