Na een week waarin de Europese en Amerikaanse beurzen recordstanden bereikten, ligt waarschijnlijk ook de komende dagen een verdere opmars van de graadmeters in het verschiet.

Het staartje van het cijferseizoen en een reeks macrocijfers, voornamelijk met betrekking tot consumentenbestedingen, zullen daar volgens analisten waarschijnlijk geen verandering in brengen. De Engelse uitspraak ''sell in may and go away'' gaat dit jaar niet op, denken marktvorsers.

In Amsterdam krijgen beleggers nog wat kwartaalcijfers van kleinere bedrijven voorgeschoteld. Dinsdag komt de bank Van Lanschot met een trading update en presenteert ook de uitkomsten van een ''strategische review''.

Vastned, Roto Smeets en Ordina openen woensdag de boeken en donderdag is het de beurt aan onder meer BAM en Pharming. Dan komt ook SNS met de lang uitgestelde cijfers over het eerste kwartaal. Vrijdag komt onder meer Nieuwe Steen met gegevens over de eerste drie maanden van het jaar.

Eerste raming

Woensdag brengt het Centraal Bureau voor de Statistiek een eerste raming van de economische groei in Nederland in het eerste kwartaal naar buiten.

Vanuit de Verenigde Staten komt onder meer een aantal detailhandelaren met cijfers, onder wie Macy's op woensdag en Wal-Mart op donderdag.

Bezuinigingen

Daarnaast maakte het Amerikaanse ministerie van Handel maandag de gegevens over de detailhandelsverkopen in april bekend. ''Het cijfer zal wat licht werpen op de gevolgen van de sequestration (automatische bezuinigingen) en andere externe factoren na de zwakke cijfers van maart'', aldus een Amerikaanse analist.

Later in de week volgt een reeks andere cijfers over de Amerikaanse economie, onder meer de producentenprijzen op woensdag en de uitkeringsaanvragen en in aanbouw genomen woningen op donderdag. Vrijdag brengt de universiteit van Michigan een voorlopig cijfer over het consumentenvertrouwen in mei naar buiten.