De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst gesloten. Beleggers gaven op een rustige handelsdag een vervolg aan de opmars, die donderdag even werd gestaakt. Vooral de Nasdaq steeg sterk, dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers van diverse fondsen.

De Dow-Jonesindex van 30 toonaangevende fondsen eindigde 0,2 procent hoger op 15.118,49 punten. De S&P 500 sloot met een winst van 0,4 procent op 1633,70 punten. De Nasdaq steeg 0,8 procent tot 3436,58 punten.

De aandelenrally van de afgelopen maanden is onder meer het gevolg van het bijzonder ruime monetaire beleid van de Federal Reserve en andere centrale banken. De Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke gaf vrijdag in dat verband aan scherp te letten op tekenen dat marktpartijen in hun zoektocht naar rendement weer excessieve risico's gaan lopen. Vooral de schaduwbanken, financiële instellingen die grotendeels buiten het toezicht van de Federal Reserve vallen, baren hem daarbij zorgen, gaf hij aan.

Gap

Kledingverkoper Gap hoorde vrijdag bij de uitblinkers met een winst van bijna 6 procent. Het bedrijf zag de verkopen vorige maand sterk stijgen, vooral bij goedkopere winkelketens. Gap was ook positiever over de winst in 2013 dan analisten hadden verwacht.

De Nasdaq werd mede aangevoerd door chipfabrikant Nvidia en onlinereisbureau Priceline, die circa 4 procent wonnen. Nvidia presteerde vorig kwartaal beter dan verwacht, onder meer dankzij de sterke vraag naar dure spelcomputers. Dat verzachtte de malaise in de markt voor personal computers. Ook Priceline begon het jaar beter dan verwacht. Branchegenoot Expedia profiteerde mee, met een koerswinst van ruim 5 procent.

Actavis

Farmaceut Actavis klom ruim 12 procent. De producent van imitatiemedicijnen gaf aan overnamegesprekken te voeren met branchegenoot Warnet Chilcott. Dat bedrijf werd bijna 20 procent meer waard.

De olieprijs stond vrijdag lange tijd onder druk nadat was gebleken dat de OPEC-landen overwegen de olieproductie in de tweede helft van het jaar te verhogen. Uiteindelijk werd het grootste deel van het verlies echter weer ingelopen. Een vat Amerikaanse olie kostte vrijdagavond met 95,90 dollar 0,5 procent minder dan aan het begin van de dag.

De euro werd voor 1,2985 dollar verhandeld, tegen 1,2955 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.