Italië heeft maandag geld opgehaald met langlopende leningen voor een rente die fors lager lag dan bij de vorige obligatieuitgifte eind maart.

Met een lening met een looptijd van 10 jaar haalde het land 3 miljard euro op tegen een rente van 3,94 procent. Dat is de laagste rentestand in ruim twee jaar. In maart betaalde de Italiaanse overheid nog 4,66 procent rente op dergelijke obligaties.

De rente op een 5-jaars lening, die ook 3 miljard euro opbracht, lag op 2,84 procent. Dat is eveneens bijna een procentpunt lager dan vorige maand. De vraag naar de papieren was sterker dan bij de jongste uitgifte. Daarnaast daalde ook de rente op lopende, reeds uitgegeven leningen.

De rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties stond maandagmiddag op 3,9 procent, tegen iets meer dan 4 procent op vrijdag. De vergelijkbare Spaanse rente zakte van 4,25 naar 4,15 procent

De succesvolle veiling had ook een positief effect op de waarde van de euro. In de middaghandel was de Europese munt 1,3085 dollar waard, tegen 1,3020 dollar aan het begin van de dag. De euro piekte tussentijds op 1,3117 dollar.