Het Franse Danone, bekend van merken als Evian en Activia, sprak vrijdag tegen dat het van plan is om zijn belang in het Japanse Yakult fors uit te breiden.

Een woordvoerster van de onderneming liet weten dat een overname ''niet op de agenda'' staat.

Eerder op vrijdag berichtte de Japanse zakenkrant Nikkei dat Danone zijn belang van 20 procent in Yakult Honsha zou willen verhogen tot 36 procent of hoger.

Dat zou mogelijk zijn nadat een overeenkomst uit 2004, die bepaalde dat Danone zijn belang niet mag uitbreiden, dit jaar werd vervangen door nieuwe afspraken. Volgens het nieuwe akkoord houdt Danone drie vertegenwoordigers in het bestuur van Yakult en staat het de onderneming in theorie vrij om zijn aandeel te vergroten.

Verdiepen

Uit de verklaring van Danone blijkt echter dat het Franse bedrijf eerder zijn samenwerking met Yakult zou willen verdiepen dan uitbreiden.

De twee bedrijven zouden bijvoorbeeld meer samen kunnen doen ''op operationeel gebied'', aldus Danone. Ook Yakult liet weten dat er weliswaar sprake is van een ''diep gevormde vriendschap'' met Danone, maar dat ''de afstand tussen ons niet kan worden overbrugd''.