Natuurvoedingsbedrijf Wessanen heeft in het eerste kwartaal de winst fors zien stijgen. Dat is het eerste zichtbare resultaat van het herstructureringsprogramma dat het bedrijf eerder heeft ingezet, lichtte topman Piet Hein Merckens vrijdag toe.

De omzet ging slechts heel licht omhoog, onder meer omdat Wessanen bezig is het aantal producten en activiteiten te beperken.

De nettowinst van Wessanen kwam uit op 5,1 miljoen euro, tegen 1,7 miljoen in het eerste kwartaal van 2012. Het genormaliseerd operationeel resultaat bedroeg 9,3 miljoen euro, tegen 2,9 miljoen vorig jaar. De omzet ging met circa 1 procent omhoog tot 172,5 miljoen euro, tegen 170,6 miljoen euro een jaar geleden.

Wessanen, die onder meer de merken Zonnatura, Merza en de Rit in bezit heeft, kondigde vrijdag ook aan het Franse natuurvoedingsbedrijf France Alter Eco over te nemen. Financiële details van de acquisitie werden niet gegeven.

France Alter Ego verkoopt circa 100 producten in zowel supermarkten als natuurvoedingswinkels en heeft een jaaromzet van ruim 16 miljoen euro. De Noord-Amerikaanse activiteiten van France Alter Ego komen niet in handen van Wessanen.

Herstructureringsprogramma

Wessanen zette eind vorig jaar een groot herstructureringsprogramma in, die zowel de natuurvoedingsactiviteiten in Europa, als de diepvriestak van het onderneming raakt. Dat programma verloopt voorspoedig, meldde Wessanen. De herstructurering moet vanaf 2014 een jaarlijkse besparing opleveren van 15 miljoen euro.

In het eerste kwartaal presteerde de tak Grocery, dat natuurproducten levert aan supermarkten, opnieuw sterk met een omzetgroei van 6,8 procent tot 70,9 miljoen euro. Op autonome basis bedroeg de groei 1,7 procent. De operationele winst, waarover geen concrete details werden verstrekt, ging ''duidelijk omhoog''.

Natuurwinkels

De divisie Health Food Stores, waaronder natuurwinkels vallen, zag de omzet op autonome basis met 1,5 procent wegzakken tot 52,8 miljoen euro.

Volgens Wessanen is de trend in Duitsland positief en lijkt er na een reorganisatie ook herstel te zitten in de Franse activiteiten. In de Benelux was onder meer een eerder verlies van winkels voelbaar. De operationele winst van HFS ging wel omhoog.

Diepvriestak IZICO, recent gevormd uit een fusie van Beckers Benelux en Favory, is volgens Wessanen goed op weg om een bedrijf te worden en boekte een omzetstijging van 1,4 procent. De Amerikaanse drankentak ABC zag de omzet juist met bijna 9 procent dalen.

Bemoedigend

Wessanen rapporteerde vrijdag beter dan verwachte cijfers over het eerste kwartaal. En hoewel de resultaten in de toekomst waarschijnlijk nog volatiel zullen blijven, is er een aantal bemoedigende trends zichtbaar, schrijft analist Richard Withagen van SNS. De bank verhoogde het advies voor het natuurvoedingsbedrijf naar buy van hold.

Volgens Withagen heeft Wessanen geprofiteerd van het opschonen van de activiteiten, waarbij de focus is komen te liggen op de sterkste en meest winstgevende producten en het portfolio is versimpeld. Daarnaast lijkt de herstructurering die vorig jaar werd aangekondigd zijn vruchten al af te werpen.

De analist heeft er vertrouwen in dat de winst van het bedrijf ook de komende tijd zal profiteren van het beleid van het bestuur en verhoogt het koersdoel naar 3,25 euro.

Beleggers zagen vrijdag ook brood in de cijfers van Wessanen. Het aandeel noteerde om 9.15 uur 6,5 procent hoger op 2,48 euro.