USG People heeft in het eerste kwartaal door de verkoop van bedrijfsonderdelen een nettoverlies geboekt van 16,8 miljoen euro. De omzet zakte met 9 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Die daling nam gedurende het kwartaal wel geleidelijk af, zo meldde het uitzendconcern vrijdag.

USG boekte afgelopen kwartaal een verlies van 17,9 miljoen euro op de verkoop van diverse onderdelen. Zonder die effecten en andere eenmalige posten resteerde een nettowinst van 0,6 miljoen euro. De verkopen passen in de nieuwe strategie van het bedrijf, die jaarlijks voor minimaal 25 miljoen euro aan besparingen moet opleveren.

USG verkocht afgelopen kwartaal zijn onderdeel USG Energy en algemene uitzenders in Spanje, Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Polen en Luxemburg. Het bedrijf wil zich voortaan richten op markten waar het een sterke positie heeft.

Moeilijke omstandigheden

Het moederbedrijf van uitzendbureaus als Start People en Unique had in het eerste kwartaal opnieuw last van de moeilijke marktomstandigheden. De omzet daalde daardoor met bijna 65 miljoen euro tot 640,7 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) halveerde tot 9,4 miljoen euro. De brutowinstmarge zakte met 1,2 procentpunt tot 20,4 procent, onder meer doordat het eerste kwartaal minder werkdagen telde dan in 2012.

In het eerste kwartaal zakte de omzet van het onderdeel Specialist Staffing met 10 procent per werkdag. Bij General Staffing en Professionals liepen de opbrengsten met 5 procent terug. Bestuursvoorzitter Rob Zandbergen verwacht dat de uitzendmarkt in de tweede helft van dit jaar geleidelijk zal verbeteren.

Slechter dan verwacht

USG People heeft in het eerste kwartaal slechter gepresteerd dan verwacht. Dat concludeerden analisten van Rabobank vrijdag.

De onderliggende ebita van 9 miljoen euro was 3 miljoen euro lager dan Rabo had verwacht. De daling van de autonome omzet met 10 procent was daarbij steviger dan de afname met 8,5 procent die de bank had ingetekend. Vooral in België vielen de ontwikkelingen tegen, volgens de analisten, omdat dat land normaal een lichtpuntje is voor USG.

De kostenbesparingen van minstens 25 miljoen euro per jaar die het bedrijf met zijn transformatie denkt te realiseren zijn behoorlijk groot, aldus Rabo. De analisten willen daar meer details over horen voordat een oordeel kan worden geveld.

De berichten van USG vielen niet goed op het Damrak. Vrijdag om 9.13 uur stond het aandeel 2 procent in de min op 6,09 euro. De MidKap stond op dat moment 1,4 procent in de min.