De investeerdersgroep onder leiding van het Duitse Joh. A. Benckiser heeft een overnamebod op DE Master Blenders gedaan van 12,50 euro per aandeel.

Dat maken de investeerders vrijdagochtend bekend. De raad van bestuur van DE Master Blenders staat achter het overnamebod. En in een reactie zegt interim-CEO Jan Bennink: "Het aanbod van vandaag toont de waarde van wat we in twee jaar hebben bereikt."

Twee weken geleden lag het bod nog op 12,75 euro per aandeel. Analisten van ING verwachtten toen dat het bestuur van DE Master Blenders akkoord zou gaan met een verhoging naar 13 euro.

Daarmee zou het bod het bedrijf van de merken Douwe Egberts en Pickwick waarderen op ongeveer 7,75 miljard euro. Nu ligt het bedrag op 7,5 miljard euro. De productiefaciliteiten en hoofdkantoor zullen in Nederland blijven.

Koffiebranche

De Duitse holding Joh. A. Benckiser (JAB) is al actief in de koffiebranche. Het heeft meerderheidsbelangen in de Amerikaanse ketens Peet's Coffee & Tea en Caribou Coffee. 

De investeerder heeft al een belang van ruim 15 procent in DE, dat vorig jaar door het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee naar de beurs in Amsterdam werd gebracht.

JAB is eigendom van de familie Reimann, met een geschat vermogen van 11 miljard dollar één van de rijkste families van Duitsland. JAB is onder meer ook eigenaar van parfumhuis Coty, met merken als Davidoff en Joop!.

Mooie prijs

Hoewel het formele bod van JAB op DE Master Blenders iets lager is uitgevallen dan in maart werd gecommuniceerd, vindt analist Robert Jan Vos van ABN Amro dit nog steeds een erg mooie prijs voor DE.

''12,75 euro per aandeel was een knock-out bod. 12,50 zit daar iets onder, maar is nog steeds een waanzinnige prijs'', stelde hij.

Beleggers reageerden vrijdagochtend lauwtjes op het bod. Na een korte stijging van een paar centen na de beursopening, daalde het aandeel kort na tien uur onder het slot van donderdag van 12,22 euro.

Jan Bennink

Topman Jan Bennink van Douwe Egberts krijgt na de overname naar verluidt ongeveer 10 miljoen euro mee, inclusief bonussen, zo meldt de NOS. Bennink was eerder bij moederbedrijf Sara Lee verantwoordelijk voor de afsplitsing van DE.

De aandelen die hij bezit, bijna een miljoen volgens de registers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), leveren hem indien het bod van JAB slaagt een slordige 12,5 miljoen euro op. Daarbij moet worden aangetekend dat Bennink een flink deel van die aandelen zelf heeft gekocht, aldus een woordvoerder van DE.

Netto

De zegsman zei verder dat Bennink nog circa 3,8 miljoen euro tegoed heeft van DE. Het gaat daarbij om twee derde van het beloningspakket dat met de aandeelhouders is afgesproken toen hij bestuursvoorzitter werd. De woordvoerder schat het nettobedrag dat Bennink aan de overname verdient op ''zeker niet meer dan 10 miljoen euro''.

Bennink staat al bekend als 'de man van 80 miljoen'. Dat is ongeveer het bedrag dat hij overhield aan de overname van voedingsmiddelenbedrijf Numico, en waarover destijds veel beroering ontstond. De Franse branchegenoot Danone, Benninks voormalige werkgever, telde in 2007 ruim 12 miljard euro neer voor dat bedrijf.

Netwerk

Ook bij zijn poging Douwe Egberts te gelde te maken, put Bennink uit zijn omvangrijke zakelijke netwerk. JAB wordt geleid door de Nederlander Bart Becht. In de jaren '80 werkten Bennink en Becht geruime tijd allebei bij de Amerikaanse producent van consumentengoederen Procter & Gamble.

Bennink keerde na de overname van Numico het 'jaloerse' Nederland de rug toe en ging als topman aan de slag bij Sara Lee, het Amerikaanse moederbedrijf van DE. Toen dat bedrijf zijn koffie- en theedochter vorig jaar afsplitste, werd hij president-commissaris.

In december schoven de commissarissen bestuursvoorzitter Michiel Herkemij aan de kant, en nam Bennink zelf het roer in handen.