Wall Street zet opmars door

De beurzen op Wall Street stonden donderdag opnieuw op winst. Meevallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en van detailhandelaren versterkten het vertrouwen van beleggers.

Computerbedrijven stonden wel onder druk door de sterke krimp van de markt voor personal computers.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent hoger op 14.865,14 punten, vlak onder de nieuwe recordstand (14.887,51 punten) die eerder op de dag werd gehaald.

De S&P 500 klom 0,4 procent tot 1593,37 punten. Deze brede index bereikte in de eerste handelsuren met 1597,35 punten ook opnieuw een recordstand. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot 0,1 procent in de plus op 3300,16 punten.

Een uur voor opening van de beurzen werd gemeld dat de aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week aanzienlijk sterker zijn gedaald dan verwacht. Dit sterkte het vertrouwen in het herstel van de Amerikaanse economie, dat vorige week een knauw kreeg van tegenvallende cijfers over de banengroei in maart.

Aandelen van computer- en softwarefabrikanten gingen donderdag stevig omlaag, nadat was gebleken dat de verkopen van pc's in het eerste kwartaal van 2013 met 14 procent zijn gekrompen. Hewlett-Packard verloor 6,5 procent, Microsoft leverde ruim 4 procent in. Aandeelhouders van dat bedrijf moesten naast de slechte cijfers over de pc-markt ook een adviesverlaging door analisten van Goldman Sachs verwerken.

Detailhandelaren waren in trek, dankzij een stijging van de winkelverkopen in maart. Winkels in de VS verkochten in die maand 1,5 procent meer dan een jaar eerder. In de Dow Jones wonnen winkelketens Home Depot en Wal Mart circa 0,5 procent. Branchegenoten Limited Brands en Ross Stores werden 4 tot 6 procent meer waard.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 1,3 procent tot 93,45 dollar. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal de vraag naar olie in Europa dit jaar dalen tot het laagste niveau sinds de jaren 80 van de vorige eeuw.

De euro was donderdagavond 1,3095 dollar waard, tegen 1,3125 dollar bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag.

Tip de redactie