Fitch handhaaft waarderingen ING en ABN Amro

Kredietbeoordelaar Fitch handhaaft zijn langetermijnwaarderingen voor ING Bank en ABN Amro op A+ met een negatief vooruitzicht. 

Dat maakte de financiële dienstverlener donderdag bekend.

Hoewel de slechte economische omstandigheden leiden tot hoge voorzieningen voor slechte leningen en daarmee de winstgevendheid ondermijnen, zijn de fundamenten van beide banken volgens Fitch gezond.

Zij hebben vorig jaar hun toch al solide kapitaalposities verder versterkt.

Bovendien is zowel ING Bank als ABN Amro door de overheid als systeembank aangemerkt. Zij kunnen in geval van nood terugvallen op de Nederlandse staat, aldus Fitch.

SNS Reaal

Daarbij valt uit de gang van zaken rond de nationalisatie van SNS Reaal begin februari op te maken dat gewone schuldeisers in zo'n geval niet hoeven mee te betalen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem koos ervoor alleen de aandeelhouders en achtergestelde crediteuren van de in problemen geraakte bank en verzekeraar te laten bloeden. De risico's voor normale obligatiehouders blijven dus beperkt.

De kredietstatus van ING Groep blijft A met negatief vooruitzicht, één stap onder die van ING Bank. Volgens Fitch is de kans op overheidssteun op groepsniveau in geval van nood een fractie kleiner - hoewel nog steeds levensgroot - omdat eventuele hulp ook rechtstreeks aan de bankdivisie kan worden gegeven.

Lees meer over:
Tip de redactie