Samenwerking Boskalis op sleepmarkt VS

SMIT, een dochterbedrijf van Boskalis, heeft een overeenkomst getekend met het Zuid-Amerikaanse SAAM (Sudamericana Agencias Aereas y Maritimas) voor de oprichting van twee samenwerkingsverbanden.

De joint ventures zullen opereren op de markt voor sleepdiensten op het Amerikaanse continent, zo werd donderdag bekend. Financiële details van de overeenkomst zijn niet openbaar gemaakt.

Een van de samenwerkingsverbanden wordt actief op de Braziliaanse markt. Boskalis krijgt via SMIT een belang van 51 procent in het samenwerkingsverband. De combinatie krijgt de beschikking over 41 sleepboten.

De tweede joint venture met 55 boten ontvouwt activiteiten in Panama, Canada en Mexico. Daarin krijgt SAAM een belang van 51 procent.

De uitvoering van de overeenkomst tussen Boskalis en SAAM is nog afhankelijk van een boekenonderzoek en toestemming van mededingingsautoriteiten.

Marktposities

Boskalis had al eerder laten weten in gesprek te zijn met SAAM over samenwerking op het Amerikaanse continent en de aangekondigde joint ventures veranderen niets aan de verwachtingen voor de onderneming.

Dat schrijven analisten van de Rabobank donderdag.

De samenwerking versterkt de marktposities van dochterbedrijf Smit en SAAM en biedt de mogelijkheid om de kostenbasis te verbeteren.

Boskalis presteerde in de ogen van Rabobank echter al goed en het aandeel is aantrekkelijk voor beleggers die prijs stellen op een stabiel dividend.

Kleinere samenwerking

Volgens SNS is de samenwerking wel iets kleiner dan aanvankelijk werd gedacht. Kleinere landen, zoals Chili, zouden niet interessant genoeg zijn geweest voor Smit om bij de joint-venture te voegen.

De oorspronkelijke plannen voor de samenwerking zouden in totaal 170 boten omvatten, aldus SNS. Nu gaat het om 41 boten in Brazilië en 55 boten in Panama, Canada en Mexico.

Efficiënter

De bank merkt verder op dat er mogelijkheden zijn om de financiering van de joint ventures efficiënter te maken. Dat zou kunnen leiden tot kostenbesparingen.

Beleggers reageerden gematigd positief op de aankondiging. Het aandeel noteerde rond 9.35 uur 0,6 procent hoger op 32,22 euro. De MidKap-index stond 0,2 procent hoger.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie