Het Britse winkelconcern Marks & Spencer heeft de omzet in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar met 3,1 procent zien toenemen. 

Het bedrijf profiteerde in eigen land van een sterke verkoop van voedingsmiddelen rond de paasdagen, zo maakte het donderdag bekend.

Volgens Marc Bolland, de Nederlandse topman van het detailhandelsconcern, verbetert Marks & Spencer zijn prestaties ondanks moeilijke marktomstandigheden. ''Wij worden steeds meer gezien als de winkel om naartoe te gaan voor speciale gelegenheden'', zei hij.

Opsteker

De omzetcijfers zijn sterker dan analisten hadden verwacht en dat is een opsteker voor Bolland. Grote aandeelhouders van Marks & Spencer klaagden deze week in zakenkrant Financial Times (FT) over de aanhoudende daling van de omzet uit kleding en andere non-foodartikelen. Zij willen dat de topman met een duidelijkere strategie komt, maar sturen volgens FT niet aan op zijn vertrek.

Het bedrijf, dat de volledige jaarcijfers op 21 mei publiceert, is voorzichtig in zijn prognoses. Marks & Spencer verwacht dat het beschikbare inkomen van consumenten door de economische crisis nog het hele kalenderjaar onder druk zal blijven staan.