Europese beurzen sluiten opnieuw met winst

De Europese beurzen zijn donderdag opnieuw met mooie winsten gesloten.

Na de flinke opmars van een dag eerder gaven nieuwe koersstijgingen op Wall Street de markt opnieuw een impuls.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een winst van 0,8 procent op 351,28 punten. De MidKap sloot 0,9 procent hoger op 533,44 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs stegen 0,8 en 0,9 procent. De FTSE-index in Londen klom 0,5 procent.

Na een voorzichtig begin vonden de beurzen in de middaghandel de weg omhoog. Ze werden daarbij geholpen door meevallende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Vorige week werden aanzienlijk minder nieuwe werkloosheidsuitkeringen aangevraagd in de VS dan verwacht, zo werd donderdag gemeld.

KPN

De AEX werd aangevoerd door telecombedrijf KPN, dat een dag na zijn veelbesproken aandeelhoudersvergadering ruim 5 procent won. Staalbedrijven Aperam (min 3,4 procent) en ArcelorMittal (min 1,4 procent) hoorden bij de weinige verliezers.

Zij leden onder teleurstellende berichten van branchegenoot Evraz. De grootste staalfabrikant van Rusland leed onverwacht een verlies over 2012 vanwege de zwakke vraag naar staal en voorziet geen significante verbetering in 2013. Evraz verloor in Londen 12 procent.

DE Master Blenders

DE Master Blenders steeg 0,9 procent tot 12,23 euro. Volgens persbureau Bloomberg is de Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser dicht bij een overeenkomst over de overname van het koffie- en theebedrijf. De aankondiging van een bod van 12,75 euro per aandeel zou al binnen een week kunnen worden gedaan, denken ingewijden.

In Londen klom Ashmore 13 procent. De vermogensbeheerder ontving in het eerste kwartaal met 7,3 miljard dollar bijna zeven keer meer vers kapitaal dan analisten hadden verwacht. Marks & Spencer won ruim 4 procent.

Het Britse winkelconcern zag de omzet in het afgelopen kwartaal met ruim 3 procent toenemen. Het bedrijf profiteerde in eigen land onder meer van een sterke verkoop rond de paasdagen.

Olie

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 93,78 dollar per vat. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 104,65 dollar. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal de vraag naar olie in Europa dit jaar dalen tot het laagste niveau sinds de jaren 80 van de vorige eeuw.

De euro was 1,3125 dollar waard, tegen 1,3057 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op woensdag.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie