
'Deutsche Bank wil af van duizenden klanten'
De stap is volgens topman Kees Hoving van Deutsche Bank Nederland nodig omdat de voormalige klanten van ABN in 3 jaar al enkele honderden miljoenen verlies hebben opgeleverd, zo zegt hij donderdag in de Telegraaf.
''Wij maakten verlies op deze portefeuille, enkele honderden miljoenen in de afgelopen 3 jaar. Wij zijn dus niet de juiste bank voor het merendeel van deze klanten. Zij hebben een andere aanpak en andere systemen nodig, een andere bank. Met 5000 klanten, die goed zijn voor 65 procent van de inkomsten, willen we door. Die passen bij waar wij als bank goed in zijn'', aldus Hoving.
Brief
Alle betreffende klanten krijgen volgende week een brief op de deurmat. Bijna 90 procent van de klanten die moet omzien naar een andere bank is een kleinzakelijke klant. De overige tweeduizend klanten zijn particulieren.
Al deze klanten werden 3 jaar geleden door Deutsche Bank overgenomen van ABN AMRO, die de onderdelen van Brussel moest afstoten na de fusie met Fortis.
Geen kwijtschelding
Ongeveer 20 procent van de 18.000 klanten heeft een of meer leningen lopen die moeten worden afgewikkeld. Klanten zullen volgens Hoving een boeterente moeten betalen, zo weet hij.
''Ik kan dat niet kwijtschelden, want het zijn financieringskosten die wij gemaakt hebben. Dan schrijf ik een blanco cheque uit. Als boeterente moet worden betaald, kijken we of we daar uit kunnen komen'', zegt hij.
Overstappen
Officieel hebben klanten 3 maanden de tijd om nieuw onderdak te vinden. Deutsche Bank geeft zijn klanten een halfjaar, zo weet De Telegraaf.
De bank zegt de klanten te willen helpen met de overstap naar een andere bank. De bank garandeert klanten die een lening hebben bij Deutsche Bank en niet willen of kunnen overstappen naar een andere aanbieder, dat de kredietfaciliteit in stand blijft.
"Voor kerst moet iedereen een nieuwe bank hebben. Wij gaan ze daarbij helpen. En ik heb er vertrouwen in dat zij welkom zullen zijn bij andere banken.''
Strategie
Deutsche Bank wil zich meer richten op de klanten die gebruik maken van het internationale netwerk van Deutsche Bank en op klanten die meer ingewikkelde producten afnemen.
Als gevolg van de nieuwe strategie moet eenderde van de 1100 medewerkers omzien naar een andere baan.
Een paar weken geleden klaagden vooral melkveehouders al dat Deutsche Bank hen niet meer wilden helpen. De Tweede Kamer vroeg daarop minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) om met Deutsche Bank om tafel te gaan. Die beloofde toen de bank te vragen voor alle klanten een "passende oplossing" te vinden.
Onacceptabel
SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf vindt het "onacceptabel dat Deutsche Bank Nederland deze klanten op straat zet, en daarbovenop ook nog steeds een boete blijft eisen." De SGP'er vraagt opheldering aan ministers Jeroen Dijsselbloem van Financiën en Henk Kamp van Economische Zaken.
Dijkgraaf wil ook weten of de gedupeerde bankklanten hulp kunnen verwachten van de overheid. "Welke maatregelen neemt de Nederlandse overheid om de door deze fout getroffen bedrijven en particulieren te compenseren voor de geleden schade, zoals de boete?"