Hoop doet leven op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag stevig in de plus. Dat was te danken aan een sterk Chinees importcijfer, de bevestiging van de Japanse overheid dat het de economie flink gaat stimuleren en de hoop dat de kwartaalcijfers mee zullen vallen.

De S&P 500-index bereikte een nieuwe recordstand.

De Dow-Jonesindex sloot 0,9 procent hoger op 14.802,24 punten. De S&P steeg 1,2 procent tot 1587,73 punten en de Nasdaq won 1,8 procent tot 3297,25 punten.

Vooral technologie-aandelen en de gezondheidssector stonden in de belangstelling. De chipfabrikanten Intel en Micron stegen respectievelijk 2,9 en 5,2 procent nadat de Taiwanese branchegenoot TSMC een herstel van de omzet voorspelde. Farmaceut Pfizer won 3 procent nadat de toezichthouder Food and Drug Administration gunstig oordeelde over een kandidaatmedicijn tegen borstkanker.

Federal Reserve

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, publiceerde de notulen van de beleidsvergadering in maart. Daaruit blijkt dat meerdere beleidsmakers het waarschijnlijk achten dat de Fed nog dit jaar stopt met zijn stimuleringsprogramma. De centrale bank koopt nu maandelijks voor 85 miljard dollar op aan hypotheekgerelateerd schuldpapier en staatsobligaties. De notulen zorgden voor weinig reuring op de beursvloeren. ''Ja, het is zorgwekkend, maar het zijn geen nieuwe zorgen'', aldus een handelaar.

''Een groot deel ervan draait om sentiment'', aldus een vermogensbeheerder. ''Beleggers die nerveus aan de zijlijn stonden, achten het nu veilig genoeg om zich weer op de markt te begeven. De algemene verwachting ten aanzien van de kwartaalcijfers is negatief, maar wij denken dat er de nodige positieve verrassingen zullen zijn.'' Later in de week komt een aantal grote concerns, waaronder Oracle, JPMorgan Chase en Wells Fargo, met cijfers.

Facebook

Woensdag was Facebook (plus 4 procent) een van de uitblinkers. Het sociale netwerk wist na maanden van onderhandelen autofabrikant General Motors (GM) terug te halen als adverteerder. GM stopte een jaar geleden met adverteren op Facebook. Dat leidde tot zorgen of andere grote bedrijven zich ook zouden terugtrekken. Facebook heeft de afgelopen maanden zijn mobiele versie onder handen genomen, waardoor die nu weer aantrekkelijk is als advertentieplatform.

De euro was 1,30 dollar waard tegen 1,3057 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 94 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 105,72 dollar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie