De aandeelhouders van KPN hebben de raad van bestuur en de raad van commissarissen woensdag decharge verleend voor het gevoerde beleid in 2012.

De bestuurders werd decharge verleend met circa 74 procent van het aanwezige aandelenkapitaal. De commissarissen met 72 procent.

Eerder werd bekend dat in totaal 50,15 procent van het geplaatste kapitaal tijdens de aandeelhoudersvergadering van KPN vertegenwoordigd is.

"We trekken het ons aan dat een aanzienlijk aantal aandeelhouders tegen heeft gestemd", zei president-commissaris Jos Streppel van KPN. 

Eerder die dag adviseerde stemadviesbureau ISS om geen decharge te geven. De oproep zou geduid hebben op een motie van wantrouwen.

Koersdaling

De aandeelhouders van KPN hebben laten weten dat zij boos zijn over de enorme koersdaling van het afgelopen jaar. Ook over de afwijzing van het partiële bod dat grootaandeelhouder America Movil (AMX) vorig jaar uitbracht bestond veel verontwaardiging.

AMX, het bedrijf van telecommagnaat Carlos Slim, bood vorig jaar 8 euro per aandeel voor 27 procent van het bedrijf. Inmiddels ligt de koers onder de 3 euro. ''Dat doet pijn'', zei Jan Maarten Slagter van beleggersvereniging VEB. ''Beleggers zijn boos'', zei hij.

KPN vond toentertijd dat dit bod het bedrijf ''substantieel'' onderwaardeerde en gaf aan aandeelhouders een negatief advies om hun stukken aan te bieden.

Te laag bod

''De premie van 5,3 procent was naar alle maatstaven laag. Bovendien waren we in onderhandeling over de verkoop van E-Plus. Deze verkoop is alleen niet doorgegaan vanwege de turbulentie op de financiële markten'', zei president-commissaris Jos Streppel van KPN. E-Plus is het Duitse dochterbedrijf van KPN.

Na het geslaagde bod kreeg KPN onder meer te maken met een verdere omzetdaling en een veiling van telecomfrequenties waar het bedrijf veel meer moest neertellen dan verwacht.

Streppel zei dat de commissarissen een speciale bevoegdheid hebben gebruikt om de beloning van de KPN-top over 2012 te verlagen, omdat aandeelhouders zo veel hebben geleden.

Stabiel

KPN verwacht dat de financiële resultaten vanaf 2014 zullen stabiliseren. Dat zei topman Eelco Blok zei tijdens de aandeelhoudersvergadering dat hij verwacht dat KPN de financiële resultaten vanaf 2014 zal stabiliseren. In Duitsland rekent KPN dit jaar op groei in de dienstenomzet, met een lagere marge.

"We zijn er nog niet, maar we gaan door met de in 2011 ingezette strategie van versterken, vereenvoudigen en groeien", zei Blok.

Financieel bestuurder Eric Hageman zei tijdens de vergadering dat het dividend pas in 2015 weer zal toenemen. KPN keert over 2012 geen slotdividend uit, zo werd onlangs bekend, en sneed fors in de dividendverwachting voor de komende jaren. Voor 2013 en 2014 rekent het telecombedrijf op een uitkering van 0,03 euro per aandeel.

Claimemissie

Van het aanwezige kapitaal op de aandeelhoudersvergadering stemde 91 procent in met de kapitaalverwerving.

Grootaandeelhouder América Móvil had een beslissende stem van ongeveer 55 procent tijdens de vergadering. Het was al bekend dat het Mexicaanse concern de plannen zou steunen.

Lagere kredietwaardering

Zonder de claimemissie had KPN waarschijnlijk een lagere kredietwaardering gekregen, waardoor het veel hogere rentes had moeten betalen voor leningen.

'We lopen dan zelfs het risico dat we helemaal geen lening krijgen'', zei financieel directeur Eric Hageman. De komende 5 jaar moet KPN 6 miljard euro herfinancieren.

De uitgifte zal na de presentatie van de eerstekwartaalcijfers op 23 april plaatsvinden.

Tevreden

Blok zei na in een nabeschouwing tevreden te zijn dat de emissie door kan gaan Dat er een fors aantal aanwezigen voor een motie van wantrouwen tegen het bestuur stemde, zei hij zich aan te trekken. ,,Ik heb de pijn zelf ook gevoeld, ik heb ook aandelen'', zei hij.