Technologiebedrijf Nedap zal wellicht op termijn ook een vennootschap oprichten in Zuid-Amerika. 

Dat zegt topman Ruben Wegman woensdag tegen AFN. Het bedrijf meldde dinsdag nabeurs in een tussentijds handelsbericht dat het onlangs in de Verenigde Staten Nedap Inc. heeft opgericht.

Deze deelneming, die media februari werd gelanceerd, omvat de Amerikaanse activiteiten van de tak Light Controls van het bedrijf uit Groenlo. Er werken zeven Amerikaanse medewerkers.

Nedap had al vennootschappen in onder meer Dubai, Hongkong en Sjanghai.

''De Verenigde Staten is nu een logische stap. We hebben geen globaal plan, in principe zijn we hierin zeer terughoudend. Maar wellicht op termijn volgt Zuid-Amerika'', aldus de bestuursvoorzitter.

Volgens Wegman heeft Nedap overigens geen overnameplannen. ''We willen alles autonoom doen'', zo zei hij.

Zelfde niveau

De firma meldde dinsdag dat de omzet over de eerste 6 maanden van 2013 min of meer op hetzelfde niveau uitkomt als in het eerste halfjaar van 2012. Dat was destijds 83,7 miljoen euro.

De winst over de periode zou echter 10 tot 15 procent lager uitkomen dan in dezelfde periode in 2012, toen een resultaat van 6,6 miljoen euro werd gerealiseerd. Investeringen in de organisatie ''matigen het resultaat'', aldus Nedap.

Investeringen

Wegman wil deze investeringen niet in omvang concretiseren. Hij wijst er wel op dat het aantal medewerkers groeit, evenals bijvoorbeeld de kosten voor marketing. De investeringen worden uit de huidige middelen gefinancierd.

Nedap denkt over heel 2013, onvoorziene omstandigheden daargelaten, dat de omzet iets hoger uitkomt dan in 2012. Over de winst zegt Nedap nog geen uitspraak te kunnen doen ''door de onzekere en volatiele economische omstandigheden in diverse regio's en marktsegmenten''.

Marges onder druk

Analisten van SNS Securities wezen er op woensdag op dat Nedap blijft investeren in groeimogelijkheden, maar dat daardoor de marges op korte termijn onder druk komen te staan.

''Nedap is goed gepositioneerd voor verdere omzet- en winstgroei, maar in een trager tempo dan we de afgelopen jaren hebben gezien'', aldus SNS.

Het effectenhuis zet de verwachtingen en beoordeling voor Nedap, dat woensdag omstreeks 09.15 uur 4,6 procent lager koerst op 31,72 euro, under review.