Aandeelhouders van KPN zullen woensdag hard oordelen over het gevoerde beleid bij het telecombedrijf.

Het gezaghebbende stemadviesbureau ISS adviseert beleggers om op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (ava), later deze middag, het bestuur en de commissarissen niet te ontzien voor het werk dat zij vorig jaar hebben geleverd.

Dat meldde Het Financieele Dagblad, dat het rapport van ISS in bezit heeft.

Het advies om geen decharge te verlenen, dat doorgaans zwaar weegt voor beleggers, komt volgens de krant neer op een motie van wantrouwen.

De Vereniging van Effectenbezitters sluit de steun van een mogelijke motie van wantrouwen niet uit, zo laat directeur Jan Maarten Slagter woensdag weten tegenover RTL Z. Volgens Slagter is het advies van ISS een "gele kaart" voor het bestuur en de commissarissen van het telecombedrijf. 

KPN zag zijn financiële positie in het afgelopen jaar zo verslechteren, dat aandeelhouders nu wordt gevraagd om in te stemmen met een claimemissie van 3 miljard euro.

América Móvil

ISS verwijt het management dat het vorig jaar aandeelhouders heeft gevraagd niet in te stemmen met een bod van América Móvil. Het Mexicaanse telecombedrijf was bereid 8 euro per aandeel te betalen voor 27,7 procent van de stukken.

KPN vond dat te weinig, maar moet nu een emissie plaatsen tegen minder dan 3 euro per aandeel. ISS spreekt van een "gebrekkig beoordelingsvermogen".

Steun Slim

Tijdens de aandeelhoudersvergadering staat de goedkeuring van de claimemissie op de agenda. De door ISS aangeraden motie van wantrouwen heeft waarschijnlijk geen consequenties.

De claimemissie wordt ondersteund door de inmiddels grootaandeelhouder geworden Slim. Die heeft ingestemd met de emissie in ruil voor twee zetels in de raad van commissarissen.

Aandeel

​Het aandeel KPN schoot woensdagochtend omhoog, maar volgens analist Marc Hesselink van ABN Amro is dat niet gerelateerd aan de ava.

Dinsdag stond het aandeel ook al hoger na geruchten dat Telefónica van zijn belang in Telecom Italia af wil. Speculatie dat dit geld in de Duitse dochter E-Plus van KPN zou worden gestoken, joeg het aandeel KPN omhoog.

"Bovendien is het aandeel de laatste tijd flink gedaald, na de aankondiging van de emissie van 3 miljard euro", zei Hesselink. Het aandeel KPN stond woensdag rond 10.30 uur 7,5 procent hoger op 2,87 euro.