Weinig reuring op de beurzen

Op de Europese aandelenbeurzen was dinsdag weinig enthousiasme voelbaar.

De stemming kreeg enige steun van een cijfer over de Chinese inflatie, maar beleggers leken zich zorgen te maken over het komende cijferseizoen en de koersen werd ook licht gedrukt door een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse economie.

De Amsterdamse hoofdindex sloot 0,1 procent hoger op 341,35 punten. De MidKap eindigde 0,4 procent hoger op 521,05 punten. De beurs in Londen steeg met 0,6 procent en Parijs kreeg er uiteindelijk 0,1 procent bij. De handel in Frankfurt bleef achter met een verlies van 0,3 procent.

Beleggers reageerden aanvankelijk enthousiast op de hoger dan verwachte kwartaalwinst die aluminiumconcern Alcoa maandag bekendmaakte. Omdat de omzet lager uitviel dan analisten hadden gedacht, bleven beleggers echter voorzichtig.

Zwakke vraag

Zwakke vraag uit Europa drukte de omzetontwikkeling bij Alcoa en ook de verkoopcijfers die Volkswagen dinsdag over maart bekendmaakte, wijzen op de problemen in Europa. De kwartaalcijfers die de komende weken naar buiten komen, zullen volgens analisten dan ook weinig positieve verrassingen bevatten.

Ook in de VS lijkt het herstel niet eenduidig positief te verlopen. Kort na de opening van Wall Street werd bekend dat de groothandelsvoorraden in de Verenigde Staten in februari met 0,3 procent zijn gedaald. Economen hadden juist verwacht dat de voorraden bij groothandels in de VS met 0,5 procent zouden stijgen. In januari gingen de voorraden met een herziene 0,8 procent omhoog.

Volkswagen

Volkswagen leverde in Frankfurt 2,6 procent in. De Duitse autofabrikant heeft in maart de verkoop van zijn gelijknamige kernmerk zien dalen onder druk van de crisis op de Europese automarkten. Vooral op de Duitse thuismarkt werden fors minder Volkswagens verkocht.

Grootste stijger in de AEX was telecomconcern KPN met een winst van 4,9 procent. Air France-KLM klom 1,1 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep vloog vorige maand met vollere passagiersvliegtuigen.

Heineken

Het passagiersvervoer steeg met 2,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bierbrouwer Heineken stond onderaan met een verlies van 2,6 procent. Uitzender Randstad volgde op de voet met een min van 2,4 procent na een adviesverlaging door Credit Suisse.

Bij de kleinere fondsen zakte Arseus 10 procent na een tegenvallende omzetgroei in het eerste kwartaal. De Belgische bank KBC verlaagde daarop het beleggingsadvies voor de medisch toeleverancier.

De euro was 1,3090 dollar waard, tegen 1,2995 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg met 0,8 procent tot 94,11 dollar per vat. Brentolie steeg eveneens met 0,8 procent tot 105,43 dollar.

Tip de redactie