De Europese vliegtuigfabrikant Airbus heeft maandag de eerste steen gelegd van zijn nieuwe fabriek in de Verenigde Staten. 

Airbus hoopt met de fabriek in Mobile in de staat Alabama beter de concurrentie aan te gaan op de belangrijke Noord-Amerikaanse markt met zijn aartsrivaal Boeing.

De vestiging van 500 miljoen euro gaat 1000 werknemers tellen en de succesvolle Airbus A320 bouwen. De eerste toestellen moeten in 2015 worden geassembleerd en in 2016 staan de eerste leveringen aan klanten gepland.

Vanaf 2018 moet de jaarlijkse productie op 40 tot 50 vliegtuigen liggen. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue Airways wordt de eerste afnemer van een op Amerikaanse bodem gebouwde Airbus.

China

Noord-Amerika is de grootste vliegtuigmarkt ter wereld en naar verwachting zullen de komende 20 jaar bijna 5000 nieuwe toestellen voor de middellange afstand nodig zijn, zoals de A320 en de 737 van Boeing. Airbus, onderdeel van lucht- en ruimtevaartconcern EADS, heeft naast vestigingen in Europa ook een fabriek in China om beter te profiteren van de sterk groeiende Aziatische markt.