De effectenbeurzen in New York zijn maandag na een wat zwak begin van de handel toch met winsten gesloten.

Beleggers deden het grotendeels kalm aan in afwachting van het begin van het kwartaalcijferseizoen in de Verenigde Staten, dat na de slotbel traditioneel werd afgetrapt door aluminiumconcern Alcoa.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent hoger op 14.613,48 punten. De brede S&P 500 ging 0,6 procent omhoog tot 1563,07 punten en de technologiebeurs Nasdaq stond op een plus van 0,6 procent op 3222,25 punten.

Als vanouds maakte Alcoa maandag nabeurs als eerste de cijfers over het afgelopen kwartaal bekend. Het Dow-fonds ging 1,8 procent omhoog. Aan het eind van de week volgen de Amerikaanse banken JPMorgan Chase en Wells Fargo met resultaten.

Nogal somber

De verwachtingen voor het cijferseizoen van analisten zijn nogal somber. Zij verwachten dat de winsten van de bedrijven in de S&P 500 met 1,8 procent zijn gedaald, de eerste krimp op jaarbasis sinds 2009. In januari werd nog gerekend op een winstgroei van 1,2 procent.

General Electric (GE) won 0,8 procent. De Amerikaanse industriegigant neemt branchegenoot Lufkin Industries over voor circa 3,3 miljard dollar. Lufkin levert onder meer pompen voor de winning van fossiele brandstoffen, zogeheten jaknikkers.

GE biedt 88,50 dollar per aandeel in contanten. Dat betekent een premie van 38 procent op de slotkoers van vorige week vrijdag. Het aandeel Lufkin steeg 37,6 procent.

Johnson & Johnson

In de Dow moest de fabrikant van gezondheidsproducten Johnson & Johnson 1,1 procent omlaag na een afwaardering door JPMorgan. Computerproducent Hewlett-Packard leverde 0,2 procent in.

Geneesmiddelenproducent BioCryst won bijna 13 procent na de versnelde goedkeuring van zijn medicijn tegen griep door de Chinese autoriteiten.

De euro stond op 1,3002 dollar, tegen 1,2997 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 93,55 dollar per vat. Brentolie ging 0,9 procent omhoog.