TNT Express krijgt in Europa meer concurrentie.

Dat stelde analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen maandag in een reactie op aankondigingen van de Amerikaanse koeriersbedrijven FedEx en UPS.

Laatstgenoemde gaat in beroep tegen het verbod van de Europese Commissie op de overname van TNT, terwijl FedEx zijn diensten in zeven Europese landen uitbreidt.

Volgens Versteeg is het beroep van UPS vooral bedoeld om goed in kaart te brengen waar de bezwaren van Brussel ten aanzien van de Europese expressmarkt liggen, zodat een volgende overnamepoging wel kan slagen.

De analist gaat er daarbij niet vanuit dat de Amerikanen opnieuw een poging zullen wagen TNT over te nemen. ''Ze willen zien of er andere dingen mogelijk zijn.''

Behoorlijke verschuiving

FedEx breidt zijn activiteiten in onder meer Nederland uit naar de binnenlandse markt en vergroot daarmee de concurrentie voor TNT. Versteeg verwacht niet dat het hierbij blijft.

FedEx heeft nu nog een relatief kleine positie in Europa, maar kan die met overnames van kleinere Europese spelers aanzienlijk uitbreiden. Volgens de analist staat er dan ook een concentratie van de nu nog gefragmenteerde Europese markt op stapel. ''De zaken kunnen behoorlijk verschuiven.''

Het aandeel TNT Express noteerde maandag om 13.50 uur in een licht positieve AEX-index 0,4 procent in de min op 5,74 euro.