Etihad Airways heeft de omzet in het eerste kwartaal met 15 procent zien groeien tot 1,14 miljard dollar (874 miljoen euro).

Dat maakte de Arabische luchtvaartmaatschappij maandag bekend. Een winstcijfer werd niet gegeven.

Etihad vervoerde in de eerste maanden van dit jaar 2,8 miljoen passagiers, een half miljoen meer dan een jaar eerder. De vliegtuigen zaten flink voller; de gemiddelde bezettingsgraad lag met 80,5 procent 4 procentpunt hoger dan in het eerste kwartaal van 2012.

Volgens topman James Hogan is de groei voor een belangrijk deel te danken aan de partnerschappen die Etihad heeft met andere luchtvaartmaatschappijen. Het bedrijf uit Abu Dhabi sloeg vorig jaar de handen ineen met KLM en vliegt in het kader van die samenwerking vanaf medio mei dagelijks van en naar Schiphol.

Winstgevendheid

De omzet uit samenwerkingsverbanden steeg in het eerste kwartaal met ruim een derde en is inmiddels goed voor een vijfde van de totale opbrengsten. Bovendien leiden de kostenbesparingen die het bedrijf haalt door samen te werken met anderen tot meer winstgevendheid, aldus Hogan.

Ook de vrachtdivisie wist de omzet op de voeren, ondanks een krimpende markt. De vrachtvolumes stegen met 20 procent, de inkomsten met 17 procent.