De beurs in Tokio heeft maandag de opmars voortgezet. 

De stimuleringsmaatregelen van de Bank of Japan, die vorige week werden aangekondigd, bleven zorgen voor optimisme onder Japanse beleggers.

De Nikkei sloot 2,8 procent hoger op 13.192,59 punten. De Japanse beurs eindigde daarmee voor het eerst sinds augustus 2008 hoger dan 13.000 punten.

De Japanse beurs heeft daarmee met een week vertraging de slotstand gehaald die minister zonder portefeuille Akira Amari als doel had gesteld.

Moed

Amari, die verantwoordelijk is voor de stimulering van de economie, sprak op 10 februari de hoop uit dat de Nikkei voor het einde van het begrotingsjaar, op 31 maart, de 13.000-puntengrens zou beslechten.

Een slot op dat niveau "zou onze moed tonen", zei de minister destijds over het economische beleid van de nieuwe regering van premier Shinzo Abe. Sinds Amari zijn uitspraken deed, is de Nikkei met achttien procent gestegen.

Belofte

Abe won vorig jaar de verkiezingen met de belofte om een ongekend monetair en fiscaal stimuleringsbeleid te gaan voeren om de economie weer uit het slop te halen. Abe trok begin dit jaar al 20 biljoen yen (155 miljard euro) uit voor onder meer de wederopbouw na de aardbeving en tsunami.

De centrale bank van Japan kondigde vorige week aan maandelijks voor meer dan zeven biljoen yen aan staatsobligaties te kopen, om extra geld in de economie te pompen.

Goedkopere yen

De ongekende verruiming van het monetaire beleid door de centrale bank heeft tot verzwakking van de yen geleid. Maandag moesten voor het eerst sinds 2009 meer dan 99 yen worden betaald voor een dollar.

Japanse exporteurs profiteren van de lage yen. Er is echter ook kritiek op de lage koers van de yen, omdat Japan daarmee zijn export vergroot, ten koste van andere landen.

Elektronicaconcern Canon klom 3,5 procent en de automakers Toyota en Honda stegen respectievelijk 4,1 en 3,7 procent.

Gemengd beeld

Elders in het Verre Oosten lieten de effectenbeurzen een gemengd beeld zien. De All Ordinaries in Sydney sloot 0,3 procent hoger.

In Hongkong won de Hang Seng-index 0,1 procent en in Seoul daalde de Kospi 0,4 procent.

In China, waar beleggers terugkeerden na een vierdaags weekeinde, verloor de Shanghai Composite 0,7 procent door de vrees voor een uitbraak van een nieuw vogelgriepvirus.