De Europese effectenbeurzen hebben maandag na een kalme handelsdag licht herstel laten zien van de forse verliesbeurt op vrijdag.

Een meevallend cijfer over de Duitse industrie bood enige steun. Beleggers waren vooral in afwachting van het begin van het kwartaalcijferseizoen in de Verenigde Staten, dat traditioneel wordt afgetrapt door aluminiumconcern Alcoa.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 procent hoger op 340,91 punten. De Amsterdamse hoofdindex staat daarmee nagenoeg onveranderd sinds begin van het jaar.

De MidKap daalde 0,2 procent tot 518,77 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,4 procent. Vrijdag gingen de Europese beurzen nog tot 2 procent omlaag na teleurstellende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Alcoa

Traditioneel komt Alcoa maandag nabeurs als eerste met de nieuwe kwartaalcijfers naar buiten. Aan het eind van de week volgen de Amerikaanse banken JPMorgan Chase en Wells Fargo. De productie in de Duitse industrie is in februari met 0,5 procent gestegen, na een krimp van 0,6 procent een maand eerder. De groei was iets sterker dan voorspeld.

In Lissabon zakte de hoofdindex 1,4 procent. De Portugese premier Pedro Passos Coelho heeft zondag nieuwe bezuinigingen aangekondigd nadat eerdere bezuinigingsplannen ter waarde van 1,3 miljard euro werden verboden door het Constitutionele Hof.

Fusie

In Athene verloor National Bank 11,3 procent, terwijl Eurobank 20 procent wist te winnen. De fusie tussen de twee grote Griekse banken is voorlopig uitgesteld. De banken moeten eerst hun eigen kapitaalbasis versterken.

De banken hebben samen 15,6 miljard euro aan vers kapitaal nodig. Dat geld komt uit een noodfonds voor de banken, waardoor National Bank en Eurobank grotendeels in handen van de overheid komen.

AEX

Grootste stijgers in de AEX waren uitgever Reed Elsevier en maritiem dienstverlener SBM Offshore met winsten tot 1,5 procent. Technisch dienstverlener Imtech stond onderaan met een verlies van 3,3 procent.

TNT Express daalde licht. UPS liet weten in beroep te gaan tegen de afwijzing door Brussel van de beoogde overname van TNT Express. Volgens TNT betekent dit echter niet dat er een nieuw bod komt.

Vertrek

Telegraaf Media Groep (TMG) klom bijna 9 procent na het plotselinge vertrek van topman Herman van Campenhout. Het vertrek volgt na een verschil van inzicht over het te voeren beleid van het mediabedrijf.

De euro was 1,2997 dollar waard, tegen 1,3025 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 92,83 dollar per vat. Brentolie ging 0,3 procent omlaag.