De sterke beursrally van de afgelopen maanden was al aan het verzwakken en het tegenvallende Amerikaanse banenrapport deed daar afgelopen vrijdag nog eens een schepje bovenop.

Komende week zullen beleggers proberen houvast te krijgen aan de hand van de start het nieuwe cijferseizoen.

De Amerikaanse Dow-Jonesindex en de S&P 500 wisten de afgelopen weken nieuwe records te vestigen, na een sterke start voor de beurzen in 2013.

De aantrekkende Amerikaanse economie was een belangrijke inspiratiebron voor de beursrally, maar nu het herstel in de VS wat lijkt af te gaan zwakken, rekenen steeds meer beleggers op een correctie en zetten ze hun geld op defensieve aandelen.

Alcoa

Traditioneel komt aluminiumreus Alcoa maandag als eerste met de nieuwe kwartaalcijfers naar buiten. Aan het eind van de week volgen de Amerikaanse banken JPMorgan Chase en Wells Fargo.

Volgens analisten zal de markt zich met name gaan concentreren op winstcijfers, omdat ze toch al weten dat het op omzetniveau geen geweldig kwartaal was.

Woensdag kunnen notulen van de Amerikaanse Federal Reserve (centrale bank) de handel verder in beweging krijgen. Beleggers zullen gefocust zijn op eventuele hints of het huidige stimuleringsprogramma in zijn huidige vorm wordt voortgezet of niet.

Portugal

Europa dreigt er met Portugal, naast die van Italië, een politieke crisis bij te krijgen. Het Constitutionele Hof van Portugal bestempelde zaterdag bezuinigingen ter waarde van zeker 1,3 miljard euro als ongrondwettelijk.

Premier Pedro Passos Coelho heeft de bezuinigingspolitiek consequent verdedigd als het juiste middel tegen de schuldencrisis. Bovendien waren de bezuinigingen onderdeel van het pakket aan internationale noodleningen van 78 miljard euro aan het door schulden geplaagde land.

KPN

In Amsterdam staat deze week KPN in de schijnwerpers. Het telecomconcern moet woensdag tijdens een aandeelhoudersvergadering steun zien te verwerven voor zijn geplande aandelenemissie van 3 miljard euro.

Grootaandeelhouder América Móvil, met een belang van 27 procent, zegde eerder zijn steun aan de claimemissie toe. Met de emissie wil het bedrijf zijn financiering verbeteren en zijn kredietwaardering zekerstellen.