Randstad neemt de algemene uitzendactiviteiten over van branchegenoot USG People in Spanje, Italië, Polen, Zwitserland, Luxemburg en Oostenrijk. Dat maakten de twee bedrijven donderdag bekend.

Randstad neemt de algemene uitzendactiviteiten over van branchegenoot USG People in Spanje, Italië, Polen, Zwitserland, Luxemburg en Oostenrijk. Dat maakten de twee bedrijven donderdag bekend.

De verkoopprijs bedraagt 20 miljoen euro, te financieren uit bestaande kredietfaciliteiten. Met de overname voegt Randstad 434 miljoen euro aan omzet toe. De totale opbrengsten van Randstad in de betreffende markten bedroegen vorig jaar 1,2 miljard euro.

De prijs ten opzichte van de omzet lijkt volgens financieel directeur Leen Geirnaerdt van USG People ''op het eerste gezicht'' aan de lage kant, maar is gebaseerd op winstgevendheid. Sommige landen zijn ''zeer laag renderend'', zei ze. Een woordvoerster van Randstad sprak van ''een mooie deal''.

Nieuwe markt

Oostenrijk is voor Randstad een nieuwe markt. In de overige landen landen leidt de overname tot verbreding van bestaande activiteiten en versterking van het marktaandeel. ''Dat is altijd gunstig, want 'size matters' in onze branche'', aldus de zegsvrouw. In Spanje, Polen en Luxemburg wordt Randstad marktleider.

Randstad verwacht de transactie in juni van dit jaar af te ronden en stelt dat die per direct bijdraagt aan de winst per aandeel.

USG People liet weten de opbrengst van de verkoop te willen gebruiken voor ''een verdere uitvoering van de strategie''. De transactie moet nog worden goedgekeurd door onder meer de Europese Commissie.

Mooie deal

Randstad heeft met de overname een ''mooie deal gesloten'', constateert analist Jos Versteeg van Theodoor Gillissen.

Versteeg wijst wel op de overnameprijs van 20 miljoen euro, waarmee Randstad 434 miljoen euro aan omzet weet toe te voegen. ''Dat is erg vreemd, dan moet het wel heel verlieslatend zijn'', zo denkt hij.

USG is zich volgens de analist duidelijk aan het herpositioneren, terwijl Randstad de activiteiten ''prachtig kan inpassen''.

Theodoor Gilissen heeft voor zowel Randstad als USG People een aanbevolen-advies. Het aandeel sloot woensdag op 31 euro.