De effectenbeurzen in New York stonden woensdag in de min. De stemming werd gedrukt door een tegenvallende banengroei in de Verenigde Staten en een afzwakkende groei van de Amerikaanse dienstensector.

De Dow-Jonesindex noteerde richting het einde van de handel 0,7 procent lager op 14.562 punten. De brede S&P 500 verloor 1 procent tot 1554 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 1,1 procent tot 3218 punten.

Uit cijfers van salarisstrookverwerker ADP bleek dat de werkgelegenheid bij Amerikaanse bedrijven in maart met 158.000 banen is gegroeid. De toename is fors lager dan verwacht. Economen hadden gerekend op een groei van 200.000 banen.

De banengroei in februari werd wel fors opwaarts bijgesteld, van 198.000 naar 237.000 arbeidsplaatsen. Vrijdag worden de officiële banencijfers gemeld door de Amerikaanse overheid.

Afgezwakt

Verder bleek uit de inkoopmanagersindex dat de groei in de Amerikaanse dienstensector vorige maand is afgezwakt, zo maakte onderzoeker ISM bekend. De afzwakking was sterker dan verwacht. De dienstensector is goed voor ongeveer 90 procent van de Amerikaanse economie.

Aan het bedrijvenfront ontkende het Amerikaanse telecomconcern Verizon dat het samen met concurrent AT&T een bod overweegt op de Britse branchegenoot Vodafone. Dinsdag meldde de website FT Alphaville dat Verizon samen met AT&T een gezamenlijk bod voorbereidt op Vodafone.

Verizon herhaalde wel interesse te hebben in het belang van Vodafone in Verizon Wireless, de draadloze tak van het concern. Verizon ging 1 procent omlaag en AT&T noteerde 0,6 procent in de min.

Financiële fondsen

Financiële fondsen hadden het zwaar op Wall Street. Bank of America daalde 3,1 procent, Morgan Stanley leverde 2,6 procent in en JPMorgan Chase zakte 2,5 procent.

De euro was 1,2844 dollar waard, vrijwel onveranderd vergeleken met het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,9 procent tot 94,36 dollar per vat. Brentolie werd 3,2 procent goedkoper.