ArcelorMittal moet dieper in de eigen organisatie snijden om de problemen in Europa het hoofd te bieden. Dat stelt de Amerikaanse bank Citigroup in een interview met persbureau Bloomberg.

De bank pleit voor eenzelfde aanpak als in de mijnbouwindustrie, waar niet langer capaciteit wordt bijgebouwd maar juist onderdelen worden opgedoekt of verkocht. De Europese staalsector kampt volgens Citigroup met een overcapaciteit van 40 tot 50 miljoen ton.

ArcelorMittal heeft in de afgelopen maanden al enkele stappen gezet. Zo haalde het bedrijf in januari ongeveer 4 miljard dollar op met de verkoop van aandelen en obligaties. Ook besloot het concern om het dividend niet te verhogen en pas te investeren in productiecapaciteit zodra de nettoschuld op de middellange termijn onder 15 miljard dollar komt.

ArcelorMittal verkocht ook een belang van 15 procent in zijn Canadese mijnbouwbedrijf en schreef af op de goodwill van zijn Europese onderdelen.

''Ze hebben zeker goede stappen gezet, maar er is meer nodig om de situatie in Europa te bedwingen. Er moeten drastische besluiten worden genomen, zoals het afscheiden van de Europese activiteiten van de rest van het concern'', aldus Citigroup.

Slechtste prestatie

Bloomberg becijferde op basis van eigen data dat het aandeel ArcelorMittal in het eerste kwartaal met 22 procent is gedaald. Dat is de slechtste prestatie sinds de oprichting van het concern, door de fusie van Mittal Steel en Arcelor, in 2006. Het vorige dieptepunt was een koersverlies van 10 procent in 2009.

Woensdag noteerde ArcelorMittal rond 9.50 uur 2,6 procent lager op 9,37 euro, terwijl de AEX-index op dat moment 0,3 procent daalde tot 351,61 punten.