De Chinese autoriteiten willen nog geen toestemming geven voor de fusie tussen grondstoffenhandelaar Glencore en mijnbouwbedrijf Xstrata.

De fusie kan daardoor niet zoals gepland halverwege april plaatsvinden. Dat meldt Glencore dinsdag. Het Zwitserse bedrijf verwacht dat de fusie op 2 mei wel rond is.

Glencore stelt 'constructieve discussies' te hebben met het Chinese ministerie van handel over goedkeuring van de overname. De gesprekken zijn volgens Glencore vergevorderd, maar kunnen waarschijnlijk niet voor 16 april worden afgerond, de eerder gestelde deadline voor de fusie.

Glencore, dat handelt in zaken als olie, koper en graan, kondigde vorig jaar aan te willen fuseren met Xstrata, een Engels-Zwitsers mijnbouwbedrijf dat onder meer kolen, koper en zink uit de grond haalt.

De Europese Commissie gaf eind vorig jaar al toestemming voor de fusie. Wel moest de combinatie zinkproducent Nyrstar afstoten, omdat de commissie vond dat de bedrijven een te groot marktaandeel zouden krijgen op de zinkmarkt. "De fusie brengt twee grote spelers op de grondstoffenmarkt samen", zei eurocommissaris van mededinging Joaquin Almunia bij het goedkeuren van de fusie.