De beurshandel laveert de komende week naar verwachting weer tussen hoop en vrees. Aan de ene kant worden nieuwe tekenen van economisch herstel verwacht uit de Verenigde Staten.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan voert de aanhoudende politieke onzekerheid in Italië de spanning in de eurozone wederom op.

De aandacht in de Europese schuldencrisis verschoof vorige week van Cyprus naar Italië. De politieke impasse in dat land houdt aan, nu het onmogelijk lijkt een nieuwe regering te formeren.

Nieuwe verkiezingen, en een langdurige voortzetting van de onzekerheid, lijken daardoor steeds dichterbij te komen. De zorgen over de politieke en economische toekomst van Italië zorgden afgelopen week vooral voor nervositeit op de obligatiemarkten, waar de rentes op Italiaanse en Spaanse obligaties stevig opliepen.

Rentevergadering

In het kader van de schuldencrisis wordt vooral uitgekeken naar de maandelijkse rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Een directe wijziging van het monetaire beleid wordt niet verwacht. Beleggers hopen wel uit de toelichting van ECB-president Mario Draghi op te maken of de centrale bank bereid is nieuwe maatregelen te nemen om de kredietmarkten in de eurozone aan de praat te krijgen.

Ten aanzien van de Verenigde Staten gaat de aandacht vooral uit naar de cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die vrijdag worden gepubliceerd. Economen rekenen er in doorsnee op dat de werkgelegenheid in 's werelds grootste economie in maart verder is gegroeid, maar wel in een minder sterk tempo dan in februari. In die maand werden volgens een eerste schatting 236.000 banen gecreëerd, voor maart wordt ingezet op een toename met 200.000 banen.

Wall Street

Economen gaan er verder van uit dat maandag, als de beurzen op Wall Street in tegenstelling tot die in Europa weer open zijn, uit de inkoopmanagersindex van onderzoeksbureau ISM blijkt dat de Amerikaanse industrie in maart in ongeveer hetzelfde sterke tempo is gegroeid als een maand eerder. Dinsdag wordt vervolgens bekendgemaakt hoeveel orders fabrieken in de VS in februari hebben ontvangen. Ook hier wordt gerekend op groei.

In Europa komen cijfers over de werkloosheid in februari (dinsdag) en de inflatie in maart (woensdag) naar buiten. De werkloosheid in de eurozone is naar verwachting opgelopen tot het recordniveau van 12 procent van de beroepsbevolking. De inflatie zwakte volgens deskundigen af van 1,8 naar 1,6 procent.