Een groep banken heeft een kleine overwinning behaald in de rechtszaak die is aangespannen tegen deze banken over de betrokkenheid bij het Libor-schandaal.

Een substantieel deel van de klachten tegen de banken werd niet ontvankelijk verklaard door een Amerikaanse rechter, zo melden Amerikaanse media.

Hiermee zijn enkele miljarden dollars aan potentiële schadeclaims van de baan voor de financiële instellingen.

De betrokken rechter zegt te beseffen dat deze beslissing mogelijk als een verrassing komt bij de private partijen die de rechtszaak hebben aangespannen.

Schikking

Sommige banken hebben namelijk al miljarden betaald om tot een schikking te komen met toezichthouders. Onder andere de Zwitserse bank UBS heeft al bijna 1,5 miljard dollar moeten betalen.

De rechter benadrukt dat de klachten van de private partijen aan meer eisen moeten voldoen dan die van de overheidsinstanties.

Schade

Aanklagers moeten bijvoorbeeld bewijzen dat zij schade hebben ondervonden door de manipulatie van de Liborrente. Voor sommige aanklachten was het bewijs niet sterk genoeg of ging het transacties die te lang geleden waren gemaakt.

De Libor-rente wordt gebruikt om de rente van veel financiële producten vast te stellen. Het Libor-tarief wordt vastgesteld door een rondgang langs verschillende banken. Deze instellingen worden er nu van verdacht afspraken te hebben gemaakt om het tarief in hun eigen voordeel te gebruiken.