De Amerikaanse federale politiedienst FBI heeft fondsmanager Michael Steinberg van hedgefonds SAC Capital opgepakt in New York.

Hij wordt verdacht van handel met voorkennis, zo meldde de FBI vrijdag.

Steinberg wordt verdacht van handel met voorkennis in aandelen in technologiebedrijven als Dell en Nvidia. Hij zou deel hebben uitgemaakt van een groep analisten en fondsmanagers die tussen 2007 en 2009 gelekte informatie over bedrijven uitwisselde, en daarop handelde.

De 40-jarige Steinberg wordt op vijf punten aangeklaagd voor samenzwering en fraude. Als hij veroordeeld wordt, kan hij een gevangenisstraf tot 20 jaar krijgen. Steinberg verklaarde niet schuldig te zijn.

In november werd al een collega van Steinberg aangeklaagd voor eenzelfde vergrijp. Hij zou hebben gehandeld in aandelen van de farmaceuten Elan en Wyeth, terwijl hij over voorkennis beschikte over de uitkomsten van een klinisch onderzoek naar een medicijn tegen Alzheimer dat die twee bedrijven samen ontwikkelen.

Schikkingsbedrag

SAC Capital schikte die kwestie eerder deze maand met de Amerikaanse beurswaakhond SEC voor een bedrag van 614 miljoen dollar. Niet eerder werd in de Verenigde Staten zo'n hoog schikkingsbedrag betaald in een voorkenniszaak.

Rond SAC Capital spelen nog meer voorkenniszaken. Steinberg is tot dusver de hoogstgeplaatste medewerker van het hedgefonds die door justitie met dergelijke praktijken in verband wordt gebracht. Topman Steven Cohen is tot nu toe buiten schot gebleven.