De Amerikaanse S&P 500-index is donderdag, op de laatste handelsdag van het eerste kwartaal, op een recordstand gesloten.

De graadmeter liet op alle verliezen van de afgelopen jaren achter zich.

De Dow-Jonesindex bereikte al eerder deze maand een recordstand en staat nu opnieuw hoger. Vrijdag is Wall Street gesloten vanwege Goede Vrijdag.

Donderdag sloot de Dow-Jonesindex 0,4 procent hoger op 14.578,54 punten. De brede S&P 500 klom eveneens 0,4 procent tot 1569,19 punten en kwam daarmee ruim boven de hoogste slotstand die de index ooit eerder heeft bereikt. (1565,15 punten). Technologiebeurs Nasdaq steeg met 0,3 procent tot 3267,52 punten

In de eerste drie maanden van 2013 boekte de Dow-Jonesindex een winst van ruim 11 procent. De S&P en Nasdaq gingen respectievelijk met 10 en 8,2 procent omhoog.

Vertrouwen

Analisten zeiden tevreden te zijn over de opmars van de S&P 500-index. ''Goed voor het vertrouwen van beleggers'', aldus een marktvorser. ''We zijn nog steeds de berg van zorgen over het economisch herstel aan het beklimmen, en dat betekent dat we in april geen vliegende start gaan maken.''

Volgens een econoom blijft de Amerikaanse handel ''erg afhankelijk van het nieuws'', maar is er in ieder geval een ''gestage beweging naar boven''.

De Amerikaanse beleggers werden ook gerustgesteld door de relatieve kalmte waarmee donderdag de banken op Cyprus weer hun deuren openden.

Groei

Op macro-economisch vlak werd onder meer bekendgemaakt dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met een definitieve 0,4 procent is gegroeid. De grootste economie ter wereld draaide daarmee beter dan eerder werd gedacht.

Bij de vorige raming werd een groei van 0,1 procent gemeld. Economen hadden echter op meer gerekend, namelijk een groei van 0,5 procent.

BlackBerry

Smartphonefabrikant BlackBerry noteerde aan het begin van de handelsdag nog flinke winst, nadat het bedrijf een onverwachte winst over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar bekend had gemaakt. Maar aan het einde van de dag stond BlackBerry op een verlies van 0,9 procent.

Het aandeel eBay sloot met een winst van ruim 4 procent nadat het bedrijf nieuwe doelstellingen naar buiten had gebracht. eBay wil in 2015 voor 110 miljard dollar verhandelen via het web. Dat is bijna 50 procent meer dan in 2012. Daarnaast wil de onderneming uitbreiden in opkomende markten.

Euro

De euro was 1,2820 dollar waard, evenveel als bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,6 procent tot 97,14 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder, op 109,99 dollar.