Fondsbeleggers zijn volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vaak onrealistisch over het te behalen rendement en letten daarnaast onvoldoende op de kosten van beleggingsfondsen.

Dat blijkt donderdag uit een zogeheten Consumentenmonitor van de AFM. Gemiddeld verwachten fondsbeleggers de komende 3 jaar een rendement van ruim 6 procent per jaar te behalen.

De kopers van aandelen in beleggingsfondsen zijn volgens de AFM vaak onrealistisch over het te behalen toekomstige rendement, “terwijl kosten en rendement belangrijke aspecten zijn bij het opbouwen van vermogen", aldus de toezichthouder.

Ruim de helft (56 procent) van de beleggers belegt in beleggingsfondsen, schrijft de AFM. Samen met aandelen (56 procent) is dat de meest voorkomende beleggingsvorm.

Risico

Volgens de AFM kijken beleggers bij de keuze voor fondsen vooral naar het risico (29 procent) en de sector (21 procent), en "bijna niet" naar de kosten (8 procent). Kosten worden volgens de AFM wel relatief vaak als tweede of derde belangrijkste aspect in de keuze voor een fonds genoemd.

Opmerkelijk noemt de AFM verder dat de helft van de beleggers in beleggingsfondsen die de kosten wel belangrijk vinden, toch niet weten hoe hoog deze kosten zijn.