SBM Offshore heeft ''indicaties'' gevonden dat medewerkers in een aantal Afrikaanse landen substantiële betalingen hebben gedaan die bedoeld lijken te zijn geweest voor ambtenaren.

Dat maakte de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie donderdag bekend.

De betalingen zijn gedaan via tussenpersonen in de periode van 2007 tot en met 2011. Het is volgens het bedrijf nog te vroeg om te zeggen of er sprake was van steekpenningen of andere ongeoorloofde praktijken.

SBM kondigde vorig jaar april al een intern onderzoek aan naar de kwestie. Dat is nog niet afgerond.

Tijdens het onderzoek zijn ook beschuldigingen naar voren gekomen van ongeoorloofde betalingen in landen buiten Afrika. Overtuigend bewijs daarvoor is tot dusver echter niet gevonden, meldt SBM. Het onderzoek wordt naar verwachting dit jaar afgerond.

Bijgepraat

Het bedrijf heeft vorig jaar de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten van het onderzoek op de hoogte gesteld. Zij zullen binnenkort worden bijgepraat over de huidige stand van zaken.

Het is volgens SBM in dit stadium nog niet mogelijk voorspellingen te doen over de (financiële) gevolgen van de zaak.

De leverancier van grote drijvende olieplatforms zette onlangs nog definitief een streep onder het Noorse probleemproject Yme, dat jarenlang als een molensteen om de nek van het bedrijf hing. Eerder deze week maakte SBM bekend in Brazilië de grootste order in zijn bestaan te hebben binnengesleept.