DE Master Blenders onderhandelt met een groep investeerders onder aanvoering van Joh. A. Benckiser (JAB) over een mogelijke overname van het koffie- en theebedrijf.

Dat maakte de onderneming donderdag bekend. De onderhandelingen zijn volgens DE nog in een vroeg stadium. JAB geeft op dit moment aan 12,75 euro per aandeel (inclusief dividend) op tafel te willen leggen.

DE zegt het niet-bindende voorstel van JAB zorgvuldig te bestuderen. De investeerder heeft van het bestuur van de koffiefirma toestemming gekregen voor een boekenonderzoek.

Of het tot een volledig openbaar bod komt en zo ja tegen welke prijs en voorwaarden, is volgens het bedrijf nog onduidelijk.

Belang

De investeerder heeft al een belang van ruim 15 procent in DE, dat vorig jaar door het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee naar de beurs in Amsterdam werd gebracht.

Interimtopman Jan Bennink van DE heeft volgens de registers van beurswaakhond AFM een kleine miljoen aandelen in het bedrijf.

Die zouden tegen de aangegeven biedprijs dik 12,7 miljoen euro kunnen opleveren. Bennink incasseerde in 2007 al ruim 80 miljoen euro dankzij de overname van Numico door Danone.

Prijs

12,75 euro per aandeel is een goede prijs voor DE Master Blenders. Dat concludeerden analisten donderdag. Ook beleggers reageerden enthousiast. In het eerste halfuur vloog het aandeel van het koffie- en theebedrijf bijna 30 procent omhoog. Rond 14 uur stond de koers nog altijd ruim 26 procent in de plus.

''De prijs lijkt acceptabel'', aldus Marco Gulpers van ING. ''De grote vraag is of er nog tegenbieders komen, daar lijkt het nu niet op.''

De analist heeft op dit moment geen partijen op het oog die een hoger bod zouden willen uitbrengen. Ook analist Fernand de Boer van Petercam sprak in een eerste reactie van een goede prijs.

Koffiebranche

De Duitse holding JAB is al actief in de koffiebranche. Het heeft meerderheidsbelangen in de Amerikaanse ketens Peet's Coffee & Tea en Caribou Coffee.

JAB is eigendom van de familie Reimann, met een geschat vermogen van 11 miljard dollar één van de rijkste families van Duitsland. JAB is onder meer ook eigenaar van parfumhuis Coty, met merken als Davidoff en Joop!.