De aandelenbeurs in Tokio is donderdag lager gesloten. De risicobereidheid onder beleggers nam af door de zorgen over Cyprus, waar de banken later op de dag weer open zullen gaan en de onzekere politieke situatie in Italië.

De Nikkei eindigde 1,3 procent lager op 12.335,96 punten. De Japanse exporteurs met een hoge blootstelling aan de eurozone werden van de hand gedaan.

Automaker Mazda, die relatief veel voertuigen verkoopt in Europa en elektronicaconcern Sony verloren daardoor respectievelijk 3,2 en 3 procent.

Accumaker GS Yuasa ging ruim 11 procent onderuit. Autofabrikant Mitsubishi Motor liet weten dat een accu in het hybride-voertuig Outlander vorige week oververhit is geraakt. GS Yuasa lag eerder al onder vuur na problemen met de accu’s van de Dreamliner van Boeing.

China

Elders in het Verre Oosten gingen de beurzen ook omlaag. Vooral in China werden stevige verliezen geleden. De Shanghai Composite zakte 2,5 procent onder aanvoering van de bankaandelen. Peking heeft de banken opgedragen om de controle op financiële producten te verscherpen in een poging de risico’s voor het financiële systeem te beperken.

De Hang Seng-index in Hongkong verloor 1,2 procent en de All Ordinaries in Sydney ging 0,6 procent lager het lange weekeinde in. De Australische beurs wist in het eerste kwartaal 7 procent te stijgen. De Kospi in Seoul bleef onveranderd.