De Europese beurzen zijn woensdag overwegend met stevige verliezen gesloten.

De zorgen van beleggers verlegden zich daarbij van het kleine Cyprus naar economisch veel belangrijker Italië, waar de politieke impasse aanhoudt.

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,9 procent lager op 346,16 punten. De MidKap verloor 1,6 procent tot 516,87 punten.

In Frankfurt en Parijs leverden de hoofdgraadmeters 1 en 1,1 procent in. In Londen bleef het verlies van de FTSE-index beperkt tot 0,2 procent.

Italië

In Italië neemt de kans op nieuwe verkiezingen, en een langdurige voortzetting van de politieke impasse, steeds verder toe. Formateur Pier Luigi Bersani sloot woensdag de vorming van een brede coalitie nogmaals uit en heeft nog maar weinig opties over voor de vorming van een kabinet.

De onzekerheid rond Italië joeg de rente op Italiaanse staatsleningen op tot 4,7 procent en zette de beurs in Milaan op een verlies van 0,9 procent.

Banken

Onder meer aandelen van Europese banken en verzekeraars gingen van de hand in de nerveuze markt. In Amsterdam verloren ING en Aegon bijna 2 procent.

In Frankfurt zakte Deutsche Bank 2,5 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's dreigt de kredietwaardigheid van de grootste bank van Duitsland te verlagen vanwege zorgen over zijn kapitaalpositie.

Imtech

Met een min van 4,3 procent boekte technisch dienstverlener Imtech het grootste verlies binnen de AEX. Informatieleverancier Wolters Kluwer leverde 1,7 procent in na een adviesverlaging door de Duitse bank Berenberg.

In de MidKap was baggeraar Boskalis om een vergelijkbare reden de klos. Dat bedrijf verloor 4,4 procent van zijn beurswaarde na een adviesverlaging door SNS Securities.

DE

Winnaars waren onder de hoofdfondsen aan het Damrak op één hand te tellen. In de AEX boekte alleen DE Master Blenders een plus van 0,9 procent. In de MidKap eindigden alleen Nieuwe Steen en TKH licht hoger.

De euro stond ook onder druk en was aan het einde van de beursdag 1,2775 dollar waard, tegen 1,2850 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. Het is voor het eerst sinds november vorig jaar dat de eenheidsmunt minder dan 1,28 dollar waard is.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 96,17 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent duurde en kostte 109,55 dollar per vat.