De effectenbeurzen in New York hebben dinsdag de handelsdag afgesloten met mooie winsten. De stemming werd gesteund door positieve cijfers over de Amerikaanse economie.

De onrust over Cyprus verdween naar de achtergrond.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 0,8 procent hoger op 14.559,65 punten. De brede S&P 500 steeg 0,8 procent tot 1563,77 punten en eindigde daarmee slechts een fractie onder de hoogste slotstand ooit.

De technologiebeurs Nasdaq won 0,5 procent tot 3252,48 punten.

Groei sterker dan verwacht

Voor aanvang van de aandelenhandel bleek dat de orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten vorige maand met 5,7 procent zijn gestegen. De groei was sterker dan verwacht; economen voorspelden een toename 3,9 procent.

Ook vertoonden de Amerikaanse huizenprijzen in januari de sterkste toename sinds juni 2006.

Consumentenvertrouwen

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen dat wordt gemeten door onderzoeksbureau Conference Board, nam deze maand echter onverwacht af en de verkopen van nieuwe huizen daalden in februari sterker dan voorzien.

De producent van zaden en andere landbouwproducten Monsanto boekte een winst van 4,4 procent. Het bedrijf stopt zijn juridische geschillen over patentrechten met chemieconcern DuPont.

Supermarktbedrijf Supervalu ging 1,4 procent omhoog na de bekendmaking dat 1100 banen in de VS verdwijnen.

Kledingketens

Kledingketens moesten terrein prijsgeven na een bericht dat de winkelverkopen in maart minder sterk zullen stijgen door het koude weer in grote delen van de VS. Zo verloor Gap 2,7 procent, Macy's daalde 0,9 procent en Abercrombie & Fitch noteerde 1,5 procent in de min.

De euro was 1,2860 dollar waard, tegen 1,2851 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 96,26 dollar per vat. Brentolie werd 1,1 procent duurder.