Shell gaat 1 miljard dollar, zo'n 775 miljoen euro, investeren in de winning van schaliegas in China. Dat zei Shell-topman Peter Voser dinsdag in Peking.

Voser maakte niet bekend wanneer en over wat voor termijn Shell de investering gaat doen en hoeveel gas het bedrijf denkt uit de grond te kunnen krijgen.

Shell heeft inmiddels toestemming voor de winning van schaliegas verkregen in het Fushun-Yongchuan blok, een gebied van circa 3500 vierkante kilometer, zo maakte het bedrijf bekend. Shell doet de exploratie in samenwerking met het Chinese staatsbedrijf CNPC.

In totaal heeft Shell in China zes contracten gesloten voor de gezamenlijke winning van schaliegas. Shell en CNPC hebben vorig jaar al 24 bronnen geboord en willen daar dit jaar nog 14 aan toevoegen, liet een woordvoerder van het bedrijf vorig jaar al weten.

Voser zei verder achter de doelstelling te staan die China zich heeft gesteld wat betreft schaliegas. Dat biedt volgens Voser veel voordelen ten opzichte van kolen of olie in het kader van uitstoot van schadelijke stoffen.

Streven China

China had vorig jaar gezegd te streven naar een productie van 6,5 miljard kubieke meter schaliegas in 2015. Dat is 6 procent van de huidige energieproductie van het land. China rekent er op dat de vraag naar gas de komende jaren sterk zal toenemen. In 2015 zou 18 procent van de bevolking de grondstof gebruiken.

De Shellbestuurder zei ook dat hij verwacht dat de Verenigde Staten al aan het einde van dit jaar 50 tot 60 miljoen kubieke meter schaliegas zullen kunnen exporteren. Dat is z'n 10 procent van de huidige markt voor de grondstof.