De Europese beurzen lieten dinsdag enigszins herstel zien van de verliesbeurt een dag eerder. De stemming bleef wat terughoudend door de commotie rond het reddingspakket voor Cyprus.

Beleggers keken vooral naar meevallende macrocijfers uit de Verenigde Staten voor inspiratie.

De AEX-index in Amsterdam eindigde de handel 0,2 procent hoger op 349,27 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 525,48 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,6 procent.

In de VS nam het consumentenvertrouwen deze maand onverwacht af en daalden de verkopen van nieuwe huizen sterker dan voorzien. De orders voor duurzame goederen vielen daarentegen hoger uit dan verwacht en de Amerikaanse huizenprijzen lieten de sterkste stijging sinds 2006 zien.

Banken gesloten

Alle banken op Cyprus blijven nog tot donderdag gesloten. Het kapitaalverkeer op het eiland wordt aan banden gelegd om te voorkomen dat spaarders bij Cypriotische banken hun geld massaal naar het buitenland brengen zodra de banken weer opengaan. Ook de aandelenbeurs op Cyprus blijft dinsdag en woensdag gesloten.

De Europese bankaandelen lieten een wisselvallig koersverloop zien na de zware verliezen van een dag eerder, toen onduidelijkheid over uitspraken van eurogroepvoorzitter Dijsselbloem voor beroering zorgde.

In Frankfurt verloor Deutsche Bank 0,3 procent. De Franse bank Crédit Agricole zakte in Parijs 0,5 procent, terwijl BNP Paribas 1,1 procent wist te winnen. Santander ging in Madrid 2,3 procent omlaag.

In de Amsterdamse AEX leverde ING 0,7 procent in, maar Aegon won 3,9 procent.

SBM sterke stijger

SBM Offshore was ook een sterke stijger in de AEX met een winst van 3,6 procent. Beleggers reageerden verheugd op de intentieverklaring die de maritiem dienstverlener heeft ontvangen van het Braziliaanse olieconcern Petrobras voor een contract van omgerekend 2,7 miljard euro. Daarmee is er sprake van het grootste contract ooit voor SBM.

Verliezers bij de Amsterdamse hoofdfondsen waren onder meer PostNL (min 2,1 procent), ASML (min 2,3 procent) en Air France-KLM (min 1,9 procent).

De euro was 1,2851 dollar waard, tegen 1,2855 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 95,41 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder.