SBM Offshore heeft de intentieverklaring ontvangen van het Braziliaanse olieconcern Petrobras voor de levering van twee drijvende productie- en opslagschepen (fpso's).

Dat meldde de maritiem dienstverlener dinsdag. De totale waarde van het contract voor de joint venture waar SBM deel van uitmaakt is 3,5 miljard dollar (2,7 miljard euro).

Naar verwachting volgt in het komende kwartaal een definitief contract.

SBM is verantwoordelijk vooor de bouw van de schepen, die naar verwachting eind 2015 en begin 2016 worden opgeleverd. Het contract, met een looptijd van 20 jaar, wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar afgerond.

Bestuursvoorzitter Bruno Chabas is verheugd met de uitverkiezing voor de oliereus. "Samen vertegenwoordigen de fpso's het grootste contract dat ons ooit is toegekend. Dat onderstreept onze leidende positie in het ombouwen van tankers tot fpso's.''

Ook de schepen zelf behoren met een opslagcapaciteit van 1,6 miljoen vaten olie elk tot de grootste die SBM ooit gebouwd heeft. De productiecapaciteit wordt 150.000 vaten per dag.

Positief

Rabobank deelde het enthousiasme van de topman en bestempelde de overeenkomst als "duidelijk positief.'' Met deze contracten kan SBM volgens Rabo wat selectiever worden in het tenderen op additionele projecten.

Het feit dat de intentieverklaringen zijn binnengehaald na gesprekken met Petrobras, in plaats van via tenderprocedures, stemt het effectenhuis ook tevreden.

Yme

Eerder deze maand zette SBM een streep onder het Yme-project na jarenlange afschrijvingen door aanhoudende problemen bij de bouw van het boorplatform in opdracht van het Canadese Talisman Energy.

Beide partijen kwamen overeen het project te ontmantelen en alle bestaande contracten en arbitrage te beëindigen. SBM betaalt daarvoor 470 miljoen dollar aan Talisman, waarvan 270 miljoen dollar in de cijfers over de eerste helft van dit jaar wordt verwerkt.