De aandelenbeurs in Tokio deed dinsdag een stapje terug in navolging van de koersverliezen op Wall Street en in Europa.

De vrees dat spaarders en aandeelhouders vaker zullen moeten bloeden als Europese banken in de problemen komen zorgde voor een negatieve stemming.

De Nikkei eindigde 0,6 procent lager op 12.471,62 punten. De Japanse beurs won maandag nog 1,7 procent nadat het reddingspakket van Cyprus aanvankelijk voor opluchting zorgde onder beleggers.

De verliezen in Japan bleven beperkt doordat de nieuwe Japanse centralebankpresident Haruhiko Kuroda zijn belofte herhaalde om alles te doen om de deflatie te bestrijden en de inflatiedoelstelling van 2 procent te realiseren.

Exportbedrijven

De Japanse exportbedrijven die relatief veel producten verkopen in Europa gingen wel omlaag door de bezorgdheid over de situatie in de eurozone. Elektronicaconcern Sony zakte 2,7 procent en camerafabrikant Nikon verloor 1,9 procent. De automakers Honda en Mazda leverden respectievelijk 1 en 4,4 procent in.

Elders in het Verre Oosten gingen de belangrijkste aandelenmarkten ook overwegend omlaag. De All Ordinaries in Sydney sloot met een verlies van 0,7 procent en in Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,4 procent lager in de middaghandel.

De Kospi in Seoul boekte daarentegen een kleine winst van 0,3 procent dankzij koerswinsten onder de Zuid-Koreaanse exportbedrijven.