De effectenbeurzen in New York stevenden maandag af op lagere slotstanden.

Zorgen dat de aanpak bij het reddingsplan op Cyprus gevolg gaat krijgen in andere landen in de eurozone, drukten de stemming na uitspraken van Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

De Dow-Jonesindex noteerde 0,5 procent lager op 14.439 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,4 procent tot 3234 punten. De brede S&P 500 leverde 0,4 procent in tot 1551 punten. Eerder op de dag naderde de index nog de hoogste slotkoers ooit.

Amerikaanse beleggers richtten zich net als hun Europese collega's maandag vooral op Cyprus en de gevolgen van het maandag bekendgemaakte noodplan op de rest van de eurozone.

Volgens Dijsselbloem zouden banken en hun aandeelhouders en obligatiehouders vaker zelf moeten opdraaien voor de gevolgen van risico's die ze nemen. Hij bestreed echter dat Cyprus model zal staan voor andere gevallen.

Dalers

Net als in Europa behoorden de banken tot de sterkste dalers. Bank of America, Citigroup en Morgan Stanley ging tussen de 1 en 1,8 procent omlaag.

Dell klom 2,7 procent. De computermaker maakte bekend overnamebiedingen te hebben ontvangen van een groep investeerders onder leiding van Blackstone en van een groep die wordt aangevoerd door miljardair Carl Icahn. Eerder bracht oprichter en naamgever Michael Dell een bod op het bedrijf uit van 13,65 dollar per aandeel ofwel 24,4 miljard dollar (18,8 miljard euro) in totaal.

Facebook

Facebook zakte 2,3 procent. De Amerikaanse toezichthouder stemde maandag in met een plan om bedrijven die geld hebben verloren bij de problematische beursgang in mei vorig jaar, voor een totaalbedrag van 62 miljoen dollar te compenseren. Blackberry zakte ruim 4 procent na een adviesverlaging van Goldman Sachs. Amerikaanse consumenten lijken niet dolenthousiast op de nieuwe smartphone van het bedrijf, de Z10.

De euro noteerde een stand van 1,2850 dollar, ten opzichte van 1,2855 dollar rond het slot van de Europese beurzen. De Amerikaanse olieprijs steeg 0,9 procent.